Първа снимка на падналия хеликотпер + първи версии на генерали и прокурори

Множество хора са станали свидетели на падането на хеликоптера вчера близо до летището в Пловдив. Според някои от тях, машината е горяла, преди да започне да пада.

Пострадалият летец е в стабилно състояние, но има данни, че може да бъде преместен във ВМА в София, информира Нова тв.

Още е рано да се правят заключения за причините за авиокатастрофата в Крумово. Това каза пред журналисти в авиобаза Крумово бригаден генерал Борислав Сертов, директор на служба „Военна полиция“. Той поясни, че ще се проверяват няколко версии. Срокът на разследването на такава авиокатастрофа е 30 работи дни, ако не се налага назначаването на допълнителни експертизи. „Тук трябва да се прави разлика между разследването, което води Окръжна прокуратура, и разследването, което води отдел „Авиационна безопасност“, каза Сертов.

По думите му има вероятност причината за катастрофата да е техническа неизправност и тази версия ще бъде проверена. Но въпреки това е много рано, само няколко часа след катастрофата да се говори за причина.

Командирът на 24 авиобаза в Крумово бригаден генерал Димитър Иванов поясни, че вертолетът е извършвал тренировка на спасителни дейности, подхождайки над площадка от около 30 метра височина. При това положение той трябва да снижи и да спусне спасител по въже. Това е тренирано много пъти, а височината е нормална.

Според него една такава машина е достатъчно сложна, за да може да се гадае за причини на неизправност. По думите на командира животът на един хеликоптер може да бъде удължаван, но не безкрайно. Има заводи, които правят това.

Към настоящия момент продължават действията по разследването, ръководени от Военно-окръжна прокуратура. Към този час можем да съобщим, че няма данни за човешка грешка. Вероятно се касае за технически проблем, който е възникнал по време на занятието, заяви по БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Вероятно е възникнал технически проблем и в рамките на 3 секунди хеликоптерът е паднал от 20 метра височина“, поясни тя.

Коментари

коментара