Брезнинчани се оплакаха на депутати: Една линейка обслужва цяла община, караме болни с лични коли

Брезнинчани страдат от липса на адекватно здравеопазване. Една линейка обслужва цял град и околните села, а адекватните диагнози са под въпрос заради липса на оборудване.
В спешния център има само една линейка, която обслужва града и селата от общината, няма оборудване за да ни се постави адекватна диагноза и колкото и добри да са лекарите ни няма как да ни лекуват, казаха жители на Брезник в приемния ден на народите представители от групата на БСП Любомир Бонев и Станислав Владимиров.
Хората добавиха, че има случаи, в които живеещи в града променят адресната си регистрация, за да могат да се лекуват в областния град. По-лошото, обаче е, че ако линейката е на адрес в някое от отдалечените села, няма как да се върне бързо в града при друг спешен случай, заради това ни се е случвало да превозваме болни с наши автомобили , добавиха още те. Те заявиха, че проблемите със спешните центрове са сериозни в цялата област и вече са задали въпроси на министъра на здравеопазването свързани с тях.
Отговорите, обаче не бяха в полза на хората не само заради липсата на персонал и пари, но и заради липсата на воля в управляващите да го решат, заявиха народните представители. Те добавиха, че отново ще поискат от министъра поне по още една линейка и екип за нея във всеки спешен център и закупуване на адекватно оборудване за диагностициране и лечение.
Жителите на Брезнишко се поинтересуваха от депутатите и за развитието на проекта за път до мегалитния храм-кладенец в с.Гърло и реставрацията на уникалното за Югоизточна Европа съоръжение. Народните представители заявиха, че достъпа до съоръжението и адекватното му експониране са сред приоритетите им и ще продължат да работят за това.
„След въпросите, които зададохме към министъра на културата и срещите с кмета на Брезник имаме развитие. Пари за проектирането на пътя вече има, а за изграждането ще бъдат осигурени, а след това и за експонирането на паметника”, добавиха Владимиров и Бонев.

Коментари

коментара