За осми път доказаха: От Трън по-убаво нема! – СНИМКИ

Областният управител поздрави любителите на българските народни танци в осмото издание на фестивала "От Трън по-убаво нема"

За осма поредна година Трън бе домакин на националния фестивал на клубовете за български народни танци „От Трън по-убаво нема“. Събитието събра около 1000 участници – 28 групи от страната и две от Македония. Любители на фолклорното ни богатство, хора с различни професии и на различни възрасти, се изявиха на откритата сцена в пограничния град и доказаха, че няма нищо по-прекрасно от красотата на нашенските танци и ритъма на фолклорната ни музика.
Кулминацията на фестивалния ден бе представянето на всеки клуб или ансамбъл, по време на което участниците играха хора от всички етнографски области на страната: „Право хоро“ – Тракия, „Свищовско хоро“ – Северна България, „Ширто“ – Пирин, „Ръка“ – Добреджа и „Ситно шопско“ – Шопска област. Накрая всички – гости, домакини и граждани се хванаха на дълго хоро.
В рамките на „От Трън по-убаво нема“ участниците посетиха ембелематични за община Трън и област Перник туристически обекти.
Сред гостите на празника на самодейното народното творчество, бе и областният управител Ирена Соколова. Тя приветства, както домакините, така и всички гостуващи групи:
     „Поздравявам ви за блестящата организация, която осъществявате за осма поредна година. Възстановяването на фолклорните традиции е необходимо в днешни дни, за да държи здрав духа ни. Вашият фестивал е нещо повече от фолклорно събитие. Той е завръщане към корените, към онази изконна нужда на хората да се слеем с ритъма, с колорита, да докоснем с красиви движения земята. Пожелавам ви и в това издание на „От Трън по-убаво нема“ да вложите цялото си сърце, душа и всеотдайност. Докажете ни за пореден път, че танцуването освен изкуство, е магия, която сближава и обединява хората“.

Коментари

коментара