Шефката на фондация „П.У.Л.С“ в Перник обяви: 8 от 10 деца са жертва на насилие, но само 1 има смелостта да сподели

“Цялостен подход за справяне със сексуалното насилие над деца в Югозападна България” – под този надслов се проведе работна конференция в Областна администрация Перник.

Събитието се провежда под патронажа на областния управител Ирена Соколова и е организирано със съдействието на Фондация «П.У.Л.С».

Губернаторът приветства присъстващите, сред които представители на  области от Югозападния район и специалните гости от Англия и Шотландия, представители на фондация «Луси Фейтфул» –  Доналд Финдландер и Уилям Мейсън.

Ирена Соколова с радост отбеляза, че именно на територията на област Перник държавните институции имат активен партньор в борбата с всички видове насилия и посегателства, в лицето на Фондация «П.У.Л.С.»

Тя припомни, че фондацията вече 19 години съумява да изработва инструментариум и въвежда добри практики за ненасилие в рамките на цяла Югозападна България.

„Превенцията на сексуалното насилие може да бъде реалност, само когато имаме един добре регулиран процес. Най-удачният вариант за това е по време на днешната среща да обсъдим и да помислим за това, до колко координационният механизъм, който има в момента по отношение на жертви на сексуално насилие може да бъде обогатен с този нов инструментариум, който предлагат колегите от Англия и Шотландия. Струва си всеки един от нас да обърне внимание и да пренесе добрите практики в своята област. С общи усилия може този подход да се превърне в Национален такъв”, сподели Соколова.

Форумът поставя началото на серия от инициативи за подобряване на чувствителността и координацията на институциите в региона по отношение защита правата на децата.

Председателят на Фондация П.У.Л.С. Екатерина Иванова сподели, че 8 от 10 деца са жертва на насилие, но само 1 има смелостта да сподели за посегателството върху него. Тя призова възрастните да бъдат по бдителни и да опитват да разпознават проблема.

Очаква се създаването на един цялостен подход за справяне със сексуалното насилие над деца в Югозападна България и да се пилотира всеобхватна програма за грижа в посока признаване и овластяване на децата, родителите и властите, за да се прекрати позицията на инертно следване на модела на насилие.

Форумът се реализира в рамките на проекта “Програма за универсална превенция на насилието над деца в Югозападна България – Променяйки себе си, даваме бъдеще на нашите деца! Запазване правата на децата за достоен живот като възрастни!”, финансиран от фондация ОАК.

Проектът се координира от Фондация „П.У.Л.С.“ – Перник в партньорство със Сдружение “Знание, Успех, Промяна”, Дупница и Фондация “Луси Фейтфул”, Англия.

Коментари

коментара