Майката на убитата Стефани проговори за първи път, разкри брутални неща за студентите

Българската студентка Стефани Линева е била упоена и това вероятно е причинило неориентираното й поведение в последните минути, преди да попадне на пътя, където е била убита от минаваща кола. Тялото на 20-годишното момиче беше открито в нощта на 3 декември 2016 г. на път 434 в университетското градче Бинхамптън, щата Ню Йорк. Разкритията идват месеци след приключването на полицейското разследване и осъдителната присъда за шофьора, който ударил тялото на Стефани и избягал, съобщава в-к „БГ войс“.

„Досега нямах право да говоря, но след като всичко приключи, искам да се знае, за да се предпазят други родители и деца“, казва пред изданието майката Даниела Атанасов – известната за българската общност в Ню Йорк детска лекарка.

Тя казва, че резултатите от химическия анализ на кръвта на Стефани показват наличието на т.нар. date rape drug – наркотични вещества, които се слагат в напитките на момичетата и те губят представа за време и ориентация и дори съзнание. Целта е да станат по-лесни жертви на сексуално престъпление. Въпреки че хапченцата променят цвета на напитката, това е трудно да бъде забелязано в тъмна стая или когато са сложени в бира или кола.

„Ние до ден днешен и сигурно никога няма да разберем кой е сложил този date rape drug. Те са били на парти в някакъв fraternity house (студентско братство, бел.ред.)“, казва майката Даниела. Според нея състудентки на Стефани я виждат, че има нужда от помощ, качват я на колата им и я закарват до общежитието, където живее приятелят на българката.

„Те я оставят пред вратата. Моята версия е, че вижда, че й го няма телефонът, защото телефонът е намерен на друго място, или че вратата е била затворена. Тя тръгва обратно и се губи. Тя е тотално дезориентирана от дрогата. Няколко души я питат дали има нужда от помощ. Два часа тя обикаля в целия даунтаун (център) без яке, без нищо, на 30 градуса Фаренхайт и накрая някой вика полиция, но твърде късно“, казва майката Даниела. Явно в един момент тя решава да пресече път 434, спъва се и пада. В тъмнината минава шофьор, който не успява да избегне тялото на Стефани и минава през главата й. „Патологията доказа, че тя не е била права, когато е била блъсната“, обяснява майката.

Зад волана е Айзас Сидики. Той кара черно BMW и уплашен от инцидента не спира, а бяга. След като е обявена награда от 30 хиляди долара, негова приятелка, на която споделил за инцидента, го издала в полицията. 26-годишният мъж се призна за виновен по обвинение за напускане на местопроизшествието и получи условна присъда от 3 години и 60 дни общественополезен труд. Според прокурори Сидики нямало да получи криминални обвинения, ако е спрял, след като е минал през Линева, или се е върнал обратно после, защото тя вече е лежала на пътя. За това, че момичето е лежало на пътя, когато е било ударено от Сидики, сочи и фактът, че няма следи от удар по неговата кола, посочи защитата.   Въпреки това разследващите са стигнали до заключението, че Сидики носи отговорност.

„Искам да се извиня. Знам, че това не променя нищо, но правя всичко по силите си да поправя грешките си“, каза Сидики в съда. – Не исках нищо от това да се случи.“

„За мен той не е убиецът на дъщеря ми, а този, който й е сложил дрогата в напитката. Но едва ли някога ще разберем кой е“, категорична е Даниела. Полицията е разпитала момчетата, които са били на партито, но засега не са открили виновника.

Според Даниела това е огромен проблем в колежанския живот в Америка. „Това се е превърнало в култура в колежите – те пият алкохол и експериментират с тези наркотици, за тях това е игра“, казва Даниела. Нейният съвет към младите хора е да не пият алкохол, когато са в кампуса на колежите:

„Нямаш абсолютно никаква гаранция кой, какво и как ще ти сипе“.

Сега Даниела е решила да използва инцидента, за да повдигне въпроса с употребата на алкохол и наркотици на студентските кампуси.

„Вече регистрирахме фондацията “Stefani Forever 20“ и ще я използвам за това“, обяснява Даниела. Стефани учеше медицина със стипендия за тенис в университета SUNY.  Майка ѝ ще организира скоро тенис турнир в памет на дъщеря си, приходите от който ще са за борба с наркотиците и алкохола в колежите.

Всяка година над 1,700 студенти умират от злоупотреба с алкохол, сочи статистиката. Около 100 хиляди студенти са жертви на сексуални посегателства и изнасилвания в резултат на употребата на алкохол. Данните са на Центъра по зависимости. „Младите винаги ще искат да опитат забраненото – алкохол, цигари, наркотици, но колежите трябва да имат начини за превенция и за обезопасяване“, казва Даниела.   Инцидентът със Стефани накарал властите да построят специален надлез над магистралния път, където е била убита тя. Това не е първият инцидент в този район. А когато бъде завършен, там ще има и паметна плоча на името на Стефани.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/kriminalni/prestplenie/maykata-na-ubitata-v-nyu-york-stefani-s-pokrtitelen-razkaz-za-tragediyata_news603977.html

Share Button

Коментари

коментара