Община Трън черпи с боб чорба катерачите на Руй

Снимка: ruralbalkans

На среща между Община Трън, Гранично полицейско управление-Трън и Трънско туристическо дружество са били уточнени детайлите по организацията на 9-тото международното изкачване на връх Руй, което ще се проведе на 23 юни.

 

 

За първи път изкачването ще се осъществи по три маршрута – от Зелениград, Забел и Ломница. Начало на изкачването и от трите пункта е 10:00 часа. На всеки от маршрутите ще има представители на Трънско туристическо дружество, които ще съдействат на туристите при необходимост, съобщават от дружеството.

Мотото на съвместната инициатива е „Традиция за бъдеще“ и се организира от Община Трън и Община Бабушница. Разстоянието от трънското село Забел до връх Руй е 10 километра, които се минават за около 2 часа при нормално темпо на ходене. По трасето до върха няма вода. Туристите предварително са предупредени, че в планината има опасност от рязка смяна на времето. За туристите без собствен транспорт ще бъде организиран превоз с автобус с от град Трън до село Забел. Организираният превоз ще потегли в 9:00 часа от паркинга пред Община Трън, а връщането ще бъде в интервала между 17:30 и 18:00 часа от селото. Престоят на върха ще бъде в часовия интервал от 13:00 часа до 16:00 часа българско време.

Тази година ще има ограничения за движението на моторни превозни средства към върха. С цел
избягване на неудобството от съвместно изкачване на хора и автомобили, движението на джиповете ще бъде забранено от 10:00 до 13:00 часа. За реда на движението ще следят патрули на „Гранична полиция“. Моторни превозни средства ще могат да се качват към хижата в интервала от 8:30 до 10:00 и след 13:00 часа. За всеки от участниците в изкачването Община Трън ще осигури боб чорба, която ще се раздава на хижа „Руй“. Поради това, че връх Руй се намира на границата е необходимо желаещите да изпратят трите си имена и ЕГН на един от двата имейла: [email protected] или [email protected], допълват от Трънско туристическо дружество.

Коментари

коментара