Борисов по – добре да покани китайците да му достроят стената

Не знам с какво съм заслужил това пренебрежение, но премиерът Борисов този път не ми звъни да ме информира екслузивно за АЕЦ “Белене”. Последният път, когато обяви проектът за закрит, ми се обади по телефона на 28 март 2012 . със съобщението, че държи да съм първия, който научава този факт ( за да не му ям кокалите, както се изрази, т.е. да не го критикувам повече).

Сега АЕЦ “Белене” е пред възкръсване, ако се вярва на официалните твърдения, че  китайци са готови да купят разкопките край Белене и да построят рожбата на руско-българската ядрена корупция. Недоумявам обаче защо Борисов не ми се обажда. Нима тази новина не е повод за хвалба, която да разпространя в моя блог? Днес той гони 40 милиона посещения , т.е. е в много пъти по – популярен, отколкото беше през март 2012 г.

Дали пък да не му звънна аз този път и да му обясня, че да се надгражда върху престъпна база е престъпление? Защото АЕЦ “Белене” е нужна само на корупционерите ( и евентуално на китайските стратези, планиращи плановата им икономика да намери пролука за пробив в Европа ), но не и на българските потребители в обозримите десетилетия. Това вече е доказан факт. Времето, изминало от замислянето на централата досега опроверга лъжите, че без него сме щели страшно да закъсаме с електроенергията някъде до една-две петилетки. Изтърколиха са доста повече, а вместо да закъсаме се оказваме с излишъци от тази стока и няма изгледи тепърва да се индустриализаме с енергоемки производства.

Здравият разум сочи, че нездравата корупционна логика ще провали и китайския ентусиазъм, ако наистина има такъв. Не че китайците са имунизирани срещу корупцията ( “имунизацията” там се извършва с показни разстрели на корумпирани чиновници), но по руските коловози на рушветчийството трудно ще пробие някой друг. Това са извоювани с десетилетия позиции. А както знаем, руснаците са готови на всякакви жертви, за да защитят своите рубежи под лозуна “ зад нас е Москва, няма накъде на отстъпваме”. 

Енергийният експерт Хиновски потвърди днес в телевизионно интервю и двете ми (скромни) твърдения: че не се очертава в обозримо бъдеще да страдаме от енергиен глад и че китайците ще имат проблеми с настаняването си на българска земя. Не употреби думата корупция. Беше деликатен по опасната тема, но явно намекна, че добре окопалите се корупционери няма да си оставят магарето в калта за китайска употреба.

Ето защо имам алтернативно предложение към Борисов: да покани китайци да му достроят стената по границата. Както е известно, в тази работа те нямат равни. 

images

Share on Facebook

<!--
var button = document.getElementById('facebook_share_link_23837') || document.getElementById('facebook_share_icon_23837') || document.getElementById('facebook_share_both_23837') || document.getElementById('facebook_share_button_23837');
if (button) {
    button.onclick = function(e) {
        var url = this.href.replace(/share.php/, 'sharer.php');
        window.open(url,'sharer','toolbar=0,status=0,width=626,height=436');
        return false;
    }

    if (button.id === 'facebook_share_button_23837') {
        button.onmouseover = function(){
            this.style.color='#fff';
            this.style.borderColor = '#295582';
            this.style.backgroundColor = '#3b5998';
        }
        button.onmouseout = function(){
            this.style.color = '#3b5998';
            this.style.borderColor = '#d8dfea';
            this.style.backgroundColor = '#fff';
        }
    }
}
-->

Източник: Иво Инджев

Коментари

коментара