Брезник вече си има истинска триумфална арка

Възстановената арка на Пети конен полк, откриха с официално тържество в Брезник вчера.

Лентата на възстановения монумент беше прерязана от кмета на община Брезник Васил Узунов и областния управител Ирена Соколова. Арката е издигнат в памет и прослава на загиналите офицери и войници от Пети конен полк, участвали в боевете по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Полкът е формиран е през 1898 г. в Добрич. През 1901 г. е разформиран и до 1907 г. съществува като 1-ви кавалерийски дивизион. От 1909 г. се установява на гарнизон в Брезник. Разформиран е през 1945 г.

„Постиженията на армията ни, славните победи и героични подвизи, винаги са ни карали да се чувстваме горд и патриотично настроен народ. Днес присъстваме на откриването на паметникът-арката в почит на славния Пети конен полк – един от многото възстановени български войнишки паметници в страната, а и в чужбина, с които ще отбележим 100-годишнината от Първата световна война и участието на страната ни в нея. В края на миналата година правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 360 000 лв. за организирането и провеждането на мероприятия от Националния план за отбелязване на годишнината от края на войната и участието на България в нея. По мое настояване 22 000 лв. получиха две общини в област Перник – Брезник и Перник. Тези средства са необходими за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници на техни територии. Освен арката, която открихме днес, предстои довършване на военен паметник в с. Драгичево и изграждане на паметник на генерал-майор Ваклин Церковски в кв. Църква, община Перник.“, каза в словото си пред присъстващите Областният управител Ирена Соколова.

В церемонията по откриване на войнишкия портал се включиха Гвардейският представителен духов оркестър, гвардейската рота и четниците от Национално дружество „Традиция“, клон Перник. Шествие от гвардейци, гости и граждани, тръгна от центъра на Брезник към арката.

Програмата продължи с пoчeтeн ĸapayл, oтдaване на вoeннa чecт, поднасяне на венци и цветя на пaмeтниĸa нa зaгинaлитe във вoйнитe oт 1912-1913 г. и 1915-1918 г., намиращ се в двора на бившето военно поделение в града. Кметът на Община Брезник връчи грамоти на хора спомогнали за реализирането на проекта – архитекти, скулптури, общественици.

Присъстваха: Областният управител Ирена Соколова и кметът на община Брезник Васил Узунов, директорът на дирекция „Социална политика” към Министерство на отбраната Иво Антонов, зам.-областният управител Васил Павлов, главният секретар на Областна администрация – Перник Цветана Пиралкова, кметовете на община Перник Вяра Церовска и община Радомир Пламен Алексиев, председателят на Общински съвет – Брезник Виолета Младенова, бивши военни, командири, офицери и сержанти от запаса и резерва.

Коментари

коментара