Захариева: Продължаваме да търсим техника, която да лети над 6100 м, за издирването на Боян Петров

Захариева: Продължаваме да търсим техника, която да лети над 6100 м, за издирването на Боян Петров
Изпратени са шестима професионални спасители от Китай

Продължаваме да търсим техника, която да лети над 6100 м., за издирването на Боян Петров. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на външните работи Екатерина Захариева, предаде агенция „Фокус“.

„Днес премиерът Бойко Борисов помоли китайският посланик да се срещне с нас на Министерски съвет. От момента на информиране на тибетските власти от България за изчезналия наш велик алпинист, ние полагаме всички усилия, за да организираме издирването. В постоянна връзка сме с китайските и с тибетските власти, както и с няколко институции. Също така и нашият посланик в Делхи и нашият почетен консул в Катманду също действат пред непалските фирми, които са организирали този преход“, каза още министър Захариева и припомни, че са изпратени шестима професионални спасители от Китай, които в момента се намират на около 6000 м., но поради силния вятър претърсването на мястото се извършва много трудно.

„Още вчера сутринта бяхме информирани, че тибетските и китайските власти не разполагат с хеликоптер, който да лети над 5000 м. Затова продължихме и издирването на такава техника още вчера през Делхи и Катманду. Имаше информация, че е намерен такъв хеликоптер, който може да лети по-високо, но в справка, която извършихме, се оказа, че той може да лети само на 6100 м. височина. След многократни разговори и огромен натиск от наша страна едва преди около 15 минути получихме уверение, че ще се получи разрешение за такова излитане, когато времето позволява.

Продължаваме да търсим други фирми и друга техника, която да може да лети над 6100 м., защото де факто в момента спасителите се намират на тази височина. Но се надяваме утре прогнозата да бъде позитивна, времето да се оправи и вятърът да намалее.

Премиерът помоли за пълно съдействие от китайските власти. Свързали сме се и с Министерството на отбраната с молба, ако имат друга някаква военна техника за съдействие“, каза още Захариева.

Китай ще продължи да предоставя пълната си подкрепа в издирването на алпиниста Боян Петров. Tова каза посланикът на Китай в България Н.Пр. Джан Хайджоу след среща с министър-председателя Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева. „Още от първия момент, когато получихме информацията за изчезването на българския алпинист Боян Петров и молбата за подкрепа, ние изпратихме наши спасители, които да помогнат в издирването. Китай отделя значително внимание на този случай и още вчера сутринта проведохме допълнителни разговори във връзка с хеликоптерите и с необходимостта и от друга техника, която да се издигне на височина над 5000 м.“, каза още той и посочи, че на практика капацитетът на хеликоптерите е да се изкачат на височина максимум 6100 м.

 

 

 

„И днес издирвателните дейности продължават и китайският екип от спасители продължава да работи по издирването. Нашата страна ще продължи да предоставя своята подкрепа, ще положим максимални усилия. Издирването на Боян Петров продължава“, каза посланикът.

Източник: Nbox

Коментари

коментара