Властите издирват Брендо, за да го вкарат в затвора по присъда за пране на пари

Властите издирват Брендо, за да го вкарат в затвора по присъда за пране на пари
Властите издирват Евелин Банев-Брендо, за да приведат в изпълнение окончателна присъда по делото срещу него за пране на пари.

Това съобщи сайтът на „24 часа“, като решението е от преди две седмици, но не може да бъде публично оповестено заради забраната решенията да се публикуват, преди осъденият да бъде вкаран в затвора (при присъди с лишаване от свобода).

От прокуратурата съобщиха за „Дневник“, че Брендо се издирва и че е имал забрана да напуска страната, но не е известно с каква мярка за неотклонение е бил той. От държавното обвинение не коментираха повече подробности по акта на Върховния касационен съд (ВКС). Адвокатът на Банев Ина Лулчева заяви пред „Дневник“, че има присъда на върховния съд, с която в една част се потвърждава присъдата на Банев от долната инстанция, а в друга има изменение. Тя не пожела да даде повече детайли.

През март 2017 г. Софийският апелативен съд намали наказанието на Банев от седем на шест години затвор по обвинението, че е прал пари от наркотрафик. С него по този процес подсъдими бяха още доведеният му брат Симо Крайчев, бившата съпруга на Брендо Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева.

В началото на 2013 г. Софийският градски съд (СГС) призна четиримата за виновни. Наложеното наказание на Банев бе затвор за седем и половина години, а присъдите на другите трима бяха три години условно с пет години изпитателен срок.

След това втората съдебна инстанция ги оправда, но Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на апелативния съд за ново разглеждане заради съществени процесуални нарушения.

Разследването по казуса е от 2007 г., а в съда процесът започна през 2010 г., въпреки че беше внесено още през 2009 г., но бе забавено. Според обвинението между 17 октомври 2002 г. и май 2005 г. Брендо и останалите, са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към „Прайвът файнанс юниън“ АД, като „знаели или предполагали“, че средствата са придобити от наркотрафик. Освен това от прокуратурата твърдят, че подсъдимите са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания, осъществен през 2000 г. от Атанас Генов, и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода 2003 – 2005 г.

През септември 2017 г. стана известно, че Брендо е осъден окончателно на 20 години затвор в Италия по обвинение за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин. А няколко месеца по-рано румънски съд също се произнесе окончателно и осъди Банев на десет години затвор по обвинение, че е внесъл на територията на Румъния над 51 килограма кокаин.

  • власти
  • издирват
  • брендо
  • затвор
  • присъда
  • пране на пари

    Източник: Nbox

    Коментари

    коментара