Днес в Европа се отбелязват 73 години от края на Втората световна война

Днес в Европа се отбелязват 73 години от края на Втората световна война
На 8 май 1945 г. британският премиер Уинстън Чърчил и държавният глава на САЩ Хари Труман обявяват края на войната в Европа

В Германия, както и в повечето европейски държави, във вторник, 8 май, се отбелязват 73 г. от края на Втората световна война, припомня Deutsche Welle. Най-забележителното събитие, организирано по този повод във ФРГ, е словото на бившия президент Рихард фон Вайцзекер, който бе първият политик на Берлин, определил 8 май като ден на освобождението на германците от нацизма.

В последните години официални събития, свързани с тази дата, се провеждат в Германия само на кръгли годишнини. В програмата на канцлера Ангела Меркел за текущата седмица няма планирани събития, свързани с 73-та годишнина от края на Втората световна война. Не е изключено обаче Меркел да поздрави за победата френския президент Еманюел Макрон или колегата му от Украйна Петро Порошенко, отбелязват от редакцията.

На 8 май 1945 г. британският премиер Уинстън Чърчил и държавният глава на САЩ Хари Труман обявяват края на войната в Европа. Късно вечерта на 8 май (ранните часове на 9 май по московско време) Германия подписва за втори път капитулацията в присъствието на всички съюзнически сили и СССР. Заради часовата разлика краят на войната се отбелязва на две различни дати в Европа и Русия.

Окончателният край на Втората световна война обаче настъпва едва с подписването на капитулацията на Япония, което се случва на 2 септември 1945 г.

 

Източник: Nbox

Коментари

коментара