Учените създават ембрион от стволови клетки, който може да създава човешки клонинги

Учените са направили голяма стъпка напред в създаването на живот в лабораторията, без да използват сперматозоиди или яйцeклетки.

Два различни вида стволови клетки бяха комбинирани в едно ястие – и те се превърнаха в ранна форма на ембрион, научи zapernik.com.

Създаването на ембриони от стволови клетки би създало неограничено количество идентични ембриони, което би било полезно за медицински изследвания.

Развитието се надява да хвърли светлина върху една от най-големите причини за безплодието – ембрионите, които не успяват да се имплантират в утробата.

Може да доведе до човешки клонинги 

Изследователите твърдят, че техниката, използвана върху мишки, може да доведе до създаването на мишка, без да се използва сперма или яйцеклетка в рамките на три години.

Но експертите предупреждават, че ако тази техника се възпроизведе върху хората, това може да доведе до създаването на армия от човешки клонинги.

Може да отнеме до две десетилетия, преди технологията да бъде усъвършенствана, за да се създадат човешки ембриони от стволови клетки, предупредиха експертите.

Как работи технологията? 

Изследователите комбинират два различни вида ембрионални стволови клетки от мишки.

След като се комбинират в ястие, те растат в ранен стадий на ембриона преди да се имплантират в утробата – наречен бластоцист – куха топка от клетки.

Когато се прехвърлят в утробата, клетките първоначално предизвикват промени в утробата като тези, създадени от нормален ембрион.

Десетилетия преди да се използва техника при хората  

Професор Николас Ринрън от университета в Маастрихт, водещ изследовател, заяви пред „Дейли мейл“, че жизненият ембрион на мишката може да се създаде след около три години, но човешки ембрион ще отнеме десетилетия.

Той добави: „Не вярвам в използването на бластоцисти за човешката репродукция. Това е етично много съмнително, това би било клонинг на някой, който вече е жив.

Човешкото клониране е напълно забранено

„Това е първият път, когато създаваме в лабораторията структури от стволови клетки, които имат потенциал да образуват целия организъм.

„Целият организъм включва бебето и допълнителните тъкани – плацентата и жълтъчната торбичка.

– Това е първият път.

Коментари

коментара