Осъдиха Топлофикация – Перник за смърт на работник

Пернишкият административен съд постанови имуществена санкция в размер на 3 000 лв. на местната „Топлофикация“ заради смърт на работник, съобщиха от съда.

Трагичният инцидент стана на 27 юни миналата година около 04,30 ч.

Методи Александров, на длъжност „работник обогатяване полезни изкопаеми“ в топлофикационното дружество, работещ на дезинтегратора в Промивно-обогатителен възел, стопанисван от „Мин индъстри“ ЕООД видял, че удължителят, използван за захранване на преносими електрически инструменти, е паднал във водата на работната площадка пред дезинтегратора. Удължителят бил под напрежение и имало искри. Работникът слязъл да го прибере и при намотаването бил поразен от електрически ток, вследствие на което по-късно починал.

Защитната комутационна апаратура не е изключила използвания удължител от напрежението, което е нарушение на Правилника за безопасност на труда при разработване на находища по открит начин, констатирали магистратите.

Съгласно договор от 1 юни 2017г., сключен между „Топлофикация“ Перник и собственика на съоръжението „Мин индъстри“ ЕООД, последният координира прилагането на всички мерки, отнасящи се до безопасните и здравословни условия на труд и поема отговорността за безопасната работа.

Съдът е приел, че макар съоръжението, където е станала злополуката, да не е собственост на топлофикационното дружеството, правилно е ангажирана административно-наказателната му отговорност в качеството му на работодател, отговарящ за безопасността на труда на своя работник. Приел е също, че техническото състояние на съоръжението е променлива във времето величина в резултат на експлоатация, атмосферни условия, повишена влажност, овехтялост и др., респективно техническият контрол върху него следва да бъде перманентен, още повече в среда с повишена за здравето опасност в район на минно добиване.
Решението на Пернишкия административен съд не подлежи на обжалване и протест, предаде БТА.

Припомняме, че Методи е бил командирован на работа в кислороден цех на Мини -Перник, намиращ се на разклона за пернишките гробища и село Дивотино.

От началото на месеца загиналият е работил в звено “Пресовно обогатителен възел” на предприятието.

Методи е загинал на място от силния токов удар.

Коментари

коментара