Екшън: 100 кг пръч се нахвърли жестоко на стопанина си Емил Христов в Блатешница: Има ми зъб, бих го, след като искаше да удари 75- годишна баба

Емил Христов в земенското село Блатешница


100-килограмов пръч едва не уби 35-годишния си стопанин Емил Христов в земенското село Блатешница. „Пушех цигара на ливадата със стадото, бях се замислил и изведнъж усещам, че приближава звукът на звънеца на пръча на стадото.

Докато се обърна, той ми нанесе страшен удар. Едва успях да се изправя и понесох втори удар. Тоягата ми отхвръкна на метри. Повдигам очи и виждам, че животното се е изправило на задните си крака и се готви за нова атака.

Пълзях по корем, за да стигна тоягата. Не успях да се изправя и ме удари трети път. Мислех, че това е краят. Имам 20 кози, те се бяха строили като войници и гледаха право към заформилия се на ливадата тепих, като че пръчът ги беше предупредил“, разказа за вестник „Вяра“ пострадалият пастир Емил Христов.

Той разказа, че пръчът е на 3 години. Кръстил съм го Боби. „От нищо не съм го лишил, но днес разбрах, че пръчът е страшно животно, отмъстително и помни повече от куче.

Преди един месец щеше да убие 75-годишната баба Ката от селото. Тя си копаеше градината недалече от ливадата, където паса стадото си. По чудо видях, че зад гърба й той се изправи на задните крака и се устреми изневиделица да я блъсне в всичка сила. Добре че отстоеше на няколко метра от бабата и успях да стигна до нея малко преди да я блъсне. Ударих го с тоягата и оттогава той ми има зъб, много помни. По-отмъстително животно едва ли има. Понеже го бих здраво за това, дето се канеше да съсипе баба Ката, той превъртя, мрази ме и в главата нещо му прищрака. Чудя се какво да го правя – на кайма ли, да го продам ли. Гледам, че не подлежи на промяна, не дава нито да го галя, нито да го гушна, тръшка си главата, а не разбира и от дума. От нищо не е лишен, пасе, яде царевица и фураж, задоволен отвсякъде. Но ето на, покрай баба Ката откачи“, каза животновъдът Емил Христов. Той се препитава изцяло от стадото и не ползва европейски средства. „Парите от Европа не са за обикновените хора. Спукват ни от писане на документи, от глоби и какви ли не щуротии. Но с 20 кози издържам семейството си и свързваме двата края. Общо взето, преливаме от пусто в празно. Правим от млякото сирене, масло. Около 400 лв. на месец струва издръжката на моите 20 кози. Лятото е по-евтино. Но сега трябва да търся нов пръч, не може стадо без пръч, ако не успея да го омиротворя. 700 лв. струва един пръч. Четох, че пръчът се приспособява към нов стопанин, стига да му няма зъб. Така че моят Боби плаче за нов стопанин.“

Емил Христов в земенското село Блатешница

Share Button

Коментари

коментара