Братята пианисти Хасан и Ибрахим участват в музикалния конкурс за млади таланти в Перник

Талантливите близнаци пианисти Хасан и Ибрахим ще участват в 13-тото издание на международния музикален конкурс за класически изпълнители в Перник.

Двамата братя ще се съревновават между 145 участници в музикалния конкурс. Те ще мерят сили с още 60 малки таланти в раздел „Пиано“, като сред тях е и най-малката участничка – 4-годишна пианистка от Македония.

Хасан и Ибрахим станаха световно известни след като участваха заедно с Крисия на детската Евровизия, където българчетата станаха втори с изпълнението си и се превърнаха в сензацията на международния конкурс.

145 млади талантливи музиканти от България, Македония, Италия и Литва ще вземат участие в 13-тия международен конкурс за млади изпълнители на класическа музика, който ще се проведе в Перник този уикенд – от 27-ми до 29-ти април .

Конкурсът се организира съвместно от Община Перник, Обединен детски комплекс и Школа по изкуства към Двореца на културата.

Предстои да чуем изпълнения на струнни, духови, ударни музикални инструменти, пиано. Има и един единствен участник с акордеон.

Най-малкият участник тази година е 4-годишната пианистка Меглена от Крива паланка, Македония. Най-големият участник е 23-годишният студент Теодор от Пловдив, който свири на класическа китара.

Перник ще бъде представен в конкурса от двама пианисти от класа на Виолина Милотинова от школата по изкуства, както и от един пианист от школата на Василена Василева към читалище „Аврора“.

Традиционно най-много участниците в конкурса са по пиано – общо 60 деца. Повечето от тях тази година са от школи, по-малко от специализирани училища.

Тази година журито на конкурса е решено да насърчава най-малките изпълнители, тези които са любители на музиката и които не участват в специализирани школи и училища. Идеята е да се насърчава любовта към музиката, каза маестро Райчо Христов. Въпреки това той бе категоричен, че журито ще приложи високи критерии за оценяване.

Вече втора поредна година музикалният конкурс се обезпечава единствено от таксите за участие на младите музиканти, без да се изразходват средства от бюджета на Двореца на културата, каза директорът на културната институция Петьо Фетфов.  Той уточни, че тази година таксата е малко завишена в сравнение с миналата и е 40 лева на участник. Според Фетфов таксите са напълно достатъчни, за да покрият всички разходи по конкурса, дори тази година организаторите са успели да възстановят и конкурса за детска рисунка, който не се състоя миналата година по финансови причини.

Коментари

коментара