Перник се събра на обществено обсъждане за случая „Топлофикация“

Нищо ново и нищо по-различно не се каза и не се реши по време на така чаканото обществено обсъждане за състоянието на Топлофикация между ръководството на дружеството, общината и граждани. Участниците в дискусията упражниха за пореден път красноречието си и затвръдиха казаното от тях и преди. 

Гражданският инициативен комитет отново се поинтересува за проверките на ТЕЦ-а от КЕВР. Шефът на Топлофикация Любомир Спасов продължи да убеждава обществото, че всичко в дружеството е ОК. Той подчерта, че Топлофикация не е имала никога толкова много изрядни абонати, от които близо половината са с договор „Лоялен клиент“. Противно на схващането, че Топлофикация е в лошо финансово състояние, котелът е прогнил и често стават аварии, сега Спасов увери, че дружеството е в добро финансово и техническо състояние и няма никакви задължения, включително и към държавата. Той каза, че ежегодно се инвестират в ТЕЦ-а 1 милион лв. за подмяна на възли и агрегати и се прави ремонт на топлопреносната мрежа.

Кметът на Перник Вяра Церовска пък попита какво ще бъде развитието на шламохранилището, каква ще бъде неговата съдба, какви мерки и средства са отделени за него?


Градоначалникът попита и какво е виждането на ръководството на ТЕЦ-а за чистотата на въздуха, защото това са проблеми, които вълнуват всички перничани.

Церовска изказа благодарност на представителите на КЕВР, които реагираха веднага след подаденото писмо от Общината за ситуацията през зимния сезон, когато беше спряно топлоподаване. Експерти на енергийния регулатор още на следващия ден организираха проверка на дружеството.

„Повече от 20 000 перничани ползват услугите на частното отоплително дружество. От тях се възползват още институции, училища и детски градини, затова всички трябва да мислим за неговата съдба. За нас е изключително важно това дружество да го има и да се развива. Нямаме по–важен сътрудник и през зимата, и през лятото , когато е необходима топлина и топла вода, конкретизира Церовска.

По думите на кмета от 2011 г. Общината не е плащала сметки към Топлофикация – Перник, едва през последните години е започнало разплащане на сумите. За сградата на общинската администрация задълженията са намалели от 400 000 лв. на близо 100 000 лв.

По време на срещата стана ясно , че през последните месеци Перник е сред градовете, в които има само два пъти повишаване на фините прахови частици.

Срещата беше организирана от Общинския съвет и в нея взеха участие още председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в страната инж. Кремен Георгиев, председателят на ОбС Иво Савов, зам.-областният управител Иво Иванов, Дора Томова – експерт от КЕВР, общински съветници и граждани.

 

Коментари

коментара