Ученици оглавиха Административен съд – Перник, Стела Стефанова от Езиковата с най-добро есе за Конституцията на България

Десетокласничката от Езиковата гимназия в Перник Стела Стефанова спечели първото място в конкурса за есе на Адвинистративния съд в Перник. Темата бе „Българската Конституция – моята гордост и моето притеснение“. Наградата на Стела е нов таблет. 

Конкурсът за есе на Административния съд бе организиран за ученици от 8-ми до 12-ти клас на средните училища в Перник. Освен почетното първо място, бяха раздадени и много поощрителни награди и грамоти.

Такава получиха за есетата си и десетокласничката Силвия Борисова от Средно училище с изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон“ и връстника й Александър Атанасов от Природо-математическата гимназия „Христо Смирненски“. Те бяха наградени с флашпамет и книги.

Вчера Административен съд – Перник отвори вратите си за граждани и ученици.
Пред ученици е бил прожектиран филм за създаването на Търновската конституция. Всяко дете е получило брошура за своите права съгласно Конвенцията на ООН за правата на детето, адаптирана за тяхната възраст.

В информационна обиколка на съда ученици са се запознали с функционирането на отделните служби и са присъствали на обработване на документи. Председателят на съда е разговарял с младите хора за естеството на работа на административния съдия и административен ръководител, направена е демонстрация на докладване и насрочване на дела.

Двама от наградените ученици са влезли в ролята на „председател на Административен съд – Перник за един ден“ и са извършили реално образуване и разпределение на дела чрез централизираната система за разпределение на делата, предаде БТА.

Снимки: Административен съд – Перник

Коментари

коментара