Една година без Денис от Батановци: Близки се събраха пред посолството на Англия, майката на убитото момче Диана: Няма такава мъка, в денонощна агония съм

Близки и приятели на убитият в Англия Денис Петров от град Батановци се събраха на протест пред посолството на Великобритания в София.

Година след нелепата смърт на 19-годишния младеж, негови роднини и приятели продължават да търсят справедливост.

На 12 март 2017г. Денис бе убит с нож по време на свада с участието на български роми на Острова. Убийците му останаха ненаказани, тъй като разследването не успя да докаже кой точно е причинил смъртта на момчето. Месеци наред близките му очакват документите да бъдат изпратени в България, за да може тук да се даде ход на делото.

„Прекалено дълго вашите толерантни ценности ограбват българския народ. Прекалено дълго даваме свидни млади жертви! То не беше Вероника, не беше Катуница, не беше Сатовча!Писна ни от безгръбначни политици…“, викаше от мегафона пред посолството атакистът Милослав Милчев, близък до семейството на убития Денис.

Милчов питаше къде са всички медии, които са били поканени да отразят протеста и са се скрили. Единствено телевизия „Алфа“ отрази протеста.

„България няма да търпи, България ще отмъсти! Нашият пернишки регион не се слави с мека китка, чакаме само да дойдат документите и тогава ще дойдем много повече“, закани се Милчев пред английското посолство.

„Чувствам се в агония. На 12 март синът ми беше убит от петима български роми. Веднага бяха задържани двама от тях – Михал Добрев от Дългопол и неговият племеник. След което вторият беше пуснат под гаранция веднага, а Михал Добрев остана в ареста до приключване на случая. Пуснаха го поради липса на доказателства, макар,че ножа на престъплението беше в тях. Три аутопсии са правени на моя син, но понеже двамата не се признават за виновни, по техните английски закони, когато двама не се признават за виновни и няма достатъчно доказателства кой от двамата го е извършил, а делото не е направено умишлено, дискутирано, те биват освободени“, разказа пред телевизия Алфа майката на убития Денис – Диана.

Диана заяви, че не вярва на английската правна система, тъй като е била многократно убеждавана, че такова престъпление в тяхната държава се наказва с доживотен затвор. Именно за това тя е завела делото в България, но в моментите от Англия не пристигат, за да може да продължи в търсенето на справедливост за детето си.

„Аз и всички ние настояваме документите да пристигнат колкото се може по-бързо в България, за да може убийците да бъдат наказани тук, защото все пак са български граждани“, каза още Диана.

На въпроса на репортер как се чувства еидна майка загубила детето си на 19 годзини, Диана каза:

„Няма такава мъка, това е една постоянна денонощна агония…“

След протеста, близките и приятелите на Денис запалиха свещи в негова памет в храм „Св. Алеуксандър Невски“

Коментари

коментара