За първи път: Представят нови находки открити при Бърдото в Брезник

Историческият музей на Брезник с нова зала

Снимка:opoznai.bg

Нова зала на брезнишкия музей посреща гости на 18 април  – Международния ден за опазване на паметниците на културата. 

На 18 април 2018 г. (сряда) в 11 часа в зала „Военен клуб“ за първи път ще бъде представена  изложба с открити движими културни ценности по време на проучванията на „Новооткрит римски и късноантичен занаятчийски комплекс (II–IV в.) в южното подножие на Бърдото”, гр. Брезник. Изложбата е съвместна на Общински исторически музей – Брезник и Регионален исторически музей – Перник.

Находките ще бъдат представени от археолозите от РИМ-Перник, работили в последните години на територията на Брезник. Те ще споделят своя опит и ще се включат и в дискусия за опазването на културните ценности на територията на цялата община Брезник. Поканените участници (читалищни секретари, кметове, кметски наместници, граждани, специалисти) ще имат  възможност да споделят своите виждания за опазване на културното наследство в техните населени места, да общуват и установят контакти с работещи в сферата на опазването на културното наследство. Това е едно предизвикателство за включването на нови участници и съмишленици в опазването на културно-историческото наследство на Брезнишко.

18 април е повод да се привлече общественото внимание, както и да приобщим и подрастващите към каузата за съхранение на историческите ценности. С тази цел следобедните часове ще бъдат посветени на работа с деца от брезнишкото училище. Те ще  могат да се запознаят с работата на археолозите и да се включат в интерактивна игра, чрез която ще се потопят в живота на някогашния занаятчийски комплекс, чиито следи са открити под Бърдото, казват организаторите то музея в Брезник.

Международният ден за опазване на паметниците на културата се чества от 1984 година с решение на Двадесет и втората Генерална конференция на ЮНЕСКО. Предложението за това идва от Международният съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС). Всяка година ИКОМОС определя различна тема за отбелязването на 18 април. През 2018 година тя е: „ Наследство за поколенията”.

 

Коментари

коментара