ЧЕЗ инвестира 8 милиона лева в Област Перник през 2018г.

Област Перник с 8 млн. лв. инвестиции от ЧЕЗ Разпределение  през 2018 г. Това стана ясно по време на ежегодната среща, организирана от областния управител Ирена Соколова и ръководството на ЧЕЗ с местните власти в областта.

По време на срещата бяха представени реализираните инвестиционни проекти през 2018 г. плановете и приоритетите на компанията за 2018 г. В област Перник е първата от поредицата срещи на ръководството на дружеството, които ще се проведат в страната.

„През миналата година в Перник са инвестирани 2,4 милиона лева, като близо 1,8 милиона лева от тях са вложени в обновяване и реконструкция на мрежата, а 600 000 в нови присъединявания. Благодарение на инвестираните средства, както и на профилактиката и превантивните дейности, ние се справихме добре през зимния сезон, дори и при лоши метеорологични условия.  За настоящата година ЧЕЗ Разпределение предвижда в Област Перник инвестиционни разходи за реконструкция и обновяване  на мрежата и нови присъединявания да бъдат в размер на 2 милиона лева. Допълнително 6 милиона лева ще бъдат инвестирани в устройствата и монтаж на дистанционно обслужвани електромери в рамките на пилотен проект, който вече стартира именно в Перник“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ в България.

„Основни проекти, които сме предвидили през 2018г. за Област Перник са изграждането на два трафопоста в село Рударци и един трафопост в село Кленовик. Безаварийното електрозахранване на 13 села в областта ще бъде осигурено чрез подмяна на изолации на въздушни линии и реконструкции на мрежи ниско напрежение. Един от най-значимите ни проекти е монтирането на  63 000 дистанционно обслужвани електромера. В резултат очакваме повишение на качеството на доставяне на елестроенергията в района. Тези електромери осигуряват поглед в реално време върху мрежата и по-стриктният контрол помага за по-бърза реакция при нужда“, каза Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

По време на срещата на ЧЕЗ в областана администрация, областният управител на Перник Ирена Соколова каза:

„Благодаря за Вашата инициативност в посока на активния диалог за решението на въпроси, касаещи качественото обслужване на гражданите на област Перник. В началото на тази година по моя инициатива заедно с ЧЕЗ и отговорните институции и звена въведохме един модел на комуникация за осведомяване на гражданите за случващото се в областта. Така ЧЕЗ ни предоставя превантивна и навременна информация за планираните ремонти, доставката на енергията и експлоатацията на съоръженията”.

От своя страна Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, също благодари за доброто сътрудничество на губернатора и на представителите на местната власт в региона.

Основни проекти, предвидени през 2018 г. за област Перник са изграждането на два трафопоста в село Рударци и един трафопост в село Каленовик. Безаварийното електрозахранване на 13 села в областта ще бъде осигурено чрез подмяната на изолации на въздушни линии и реконструкции на мрежи ниско напрежение. Един от най-значимите проекти, както за електроразпределителното дружество, така и за Перник е монтирането на 63 000 дистанционно обслужвани електромера. В резултат се очаква повишение на качеството на доставяната електроенергия в района. „Тези електромери осигуряват поглед в реално време върху мрежата и по-стриктният контрол помага за по-бърза реакция при нужда“, сподели Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

Ирена Соколова отправи запитване относно високоволтов стълб, който е подкопан и разклатен вследствие на експлоатацията на терените с въглищни находища от „Рекоул“. В отговор тя получи уверение, че стълбът е стабилизиран и захранването е възстановено. Укрепването е станало възможно след като две въгледобивни фирми поеха ангажимент към нея да извозват част от иззетите земни маси при сегашната работата в законноексплоатираната концесия на открития рудник за запълването на стария котлован.

Тя поиска и съдействие за изграждането на отделна подстанция, която да захранва Гигинския манастир с достатъчна мощност, така че да може поклонническият и културен туризъм да бъдат обезпечени в региона.

Кметовете и заместник-кметовете от общини от областта също зададоха въпроси, касаещи изграждането на нови мощности, подобряване на захранването и  напрежението към крайните потребители, очертаване на подробни устройствени планове и други.

Коментари

коментара