Сигнал до zaPernik.com: В Руското училище има две безобидни и беззащитни дечица, системно тормозени от ученици, учителите си затварят очите и се интересуват от безплатни екскурзийки!

Читателка на ZaPernik.com сигнализира за нередности в едно от най-големите и авторитетни училища в Перник – СУРИЧЕ „Петър Берон“, известно като Руското училище. На eлектронната поща получихме писмо, от което става ясно, че деца със специални образователни потребности биват тормозени системно от съучениците си. Оказва се, че преподавателите знаели за този факт, но „вдигали ръце“, а децата продължават да бъдат подигравани и до днес, по думите на перничанката.  Тя споделя историята и на друго тормозено дете, приключила по идентичен случай, като изтъква и други проблеми в училището, като липса на стаи за учене, кражба на телефони по време на час и неадекватно поведение на преподавателите. 

Представяме ви писмото на читателката дословно и без редакторска намеса:

„Пиша ви във връзка с всички нередности в СУРИЧЕ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН“. Като изключим това, че има недостиг на стаи и учениците учат в бившия склад или пристройката на двора има по- сериозен проблем, неспазването на правилника и непукизмът на ръководството. Децата биват системно тормозени, а учителите се интересуват единствено от безплатните екзкурзийки („обучения“) спонсорирани от Европа. В училището има две деца с увреждания, системно тормозени от съучениците си. Напълно безобидни и беззащитни дечица. Учителите с удоволствие си затварят очите. Оказва се, че на едно от децата са направени снимки и са разпространени с цел публично унижение. МЕСЕЦ по- късно има съвет по въпроса. Учителите минават с думите “ ми то го очаквах “ ; „ми то това не е за първи път“ ; „ама ние сме безсилни„. С думите „ние сме безсилни“ проблема е решен и всичко си е както преди. Няма изгонени или преместени ученици. Двете деца продължават да бъдат подигравани, а учителите мълчат. Съвсем скоро други деца познати на цялото училище като “селяци”  са налагали физически тормоз на съученик пред очите на преподаватели. След като тормоза продължил със седмици, детето се оплакало. Класните ръководители дори не знаели. След като били уведомени, с думите “ ако се беше раздухало .. знаеш ли колко обяснения и доклади трябваше да пиша?” въпроса приключил. Мнението на педагогическия съветник е „вече сте големи, оправяйте се..”. Няма стаи, крадат се телефони по време на час, учителите се държат неадекватно.. до кога? Кога ще започнат да се интересуват от децата? Кога? Кога? Кога?“

Потърсихме мнението и на ръководството на училището, преди да публикуваме материала. Оттам не отрекоха да има проблем, но заявиха, че взимат адекватни решения и налагат санкции, съобразени с мерките разписани в нормативната уредба в системата на образованието. Представяме ви дословно и техния отговор: 

СУРИЧЕ  „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН”  – гр. Перник, ул. „ Отец Паисий”  №10

ДО Екипа на ZaPernik.com

В отговор на подаден сигнал на читател към сайта ZaPernik.com Ви информираме, че в СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“ не се обучават ученици с увреждания, а има ученици със специални образователни потребности. Комуникацията и срещите с родителите на ученици със СОП са постоянни и ефективни.

Единичните случаи на вербална или физическа агресия към учениците от училището се разглеждат своевременно и се предприемат необходимите мерки разписани в нормативната уредба в системата на образованието. На всеки подаден сигнал се реагира адекватно при спазване сроковете и процедурите на законите, наредбите и правилниците в системата на образованието.

Твърдението, че направени снимки на едно от децата са разпространени с цел публично унижение, не отговаря на истината, тъй като в интернет пространството няма публикувани такива. За нарушаване на Правилника за дейността на училището, спазвайки всички процедури и срокове, са наложени санкции по чл.109, ал.1, т.1 и т.2 – на 18 ученици и по чл.109, ал.3, т.4 – на 2 ученици.

При записване на учениците в училището, родителите са запознати със сградния фонд и липсата на физкултурен салон. В началото на учебната година на училището е издадено санитарно разрешително от РЗИ – Перник, с което е констатирано, че учебното заведение отговаря на здравните изисквания.

Благодарение на знанията, умения и компетентностите на учителите, както и техния висок професионализъм, нашите ученици постигат успешна реализация в различни области.

Ръководството на СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“

Какво е Вашето мнение? Какво става във Вашето училище? След публикациите ни за Езиковата гимназия и Руското училище, ще продължат ли разкритията за пернишките училища? Пишете ни на месинджъра, анонимността ви е гарантирана.

Коментари

коментара