Два сребърни медала, един бронзов и пето място за млади перничани в мащабно професионално кулинарно състезание

Два сребърни медала, един бронзов и пето място за най-добрите в професиите

Професионална гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“ в Перник бе домакин на мащабна професионална изява. От 22 до 24 март 2018г. в Перник се проведе регионалното състезание по професиите на гимназиите в сферата на туризма и ресторантьорството. В него взеха участие 17 училища от Западна България, които премериха знания и умения в четири състезателни категории: „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“, „Най-добър млад барман“ и „Най-добър млад хлебар-сладкар“.

Борбата бе емоционална и напрегната, желанието за класиране в челото бе мотивирано и от регламента, според който първите шестима във всяка категория отиват на националния кръг, който ще се проведе през месец май в Пловдив. А там голямата награда е екскурзия до Франция, с левова равностойност около 4000 лева. Утешителните също не са за пренебрегване – предложение за работа в престижни хотели, ресторанти и барове.

За първи път в своята история ПГОТ „Св. Иван Рилски“ класира и четиримата свои участници на националния кръг.

Изключителен бе успехът на Кристияна Йорданова от 12 Г клас, която в категорията за най-добър млад хлебар-сладкар раздели първото място със своя конкурент от Троян, но след „фотофиниша“ на журито остана втора. 

Със сребърен медал се окичи и най-добрият млад барман на гимназията Виктор Стоянов от 11 б клас, впечатлил всички с импровизаторските си умения върху чашите и бутилките.

Колекцията от медали допълни и бронзовото отличие на най-добрия млад готвач Мартин Иванов от 12 в клас, който накара не само гостите, но и журито да си оближат пръстите със своето кулинарно изкушение. Достойно се представи и Никол Стоянова от 11 Б клас, чиито сервитьорски умения я класираха на почетното пето място.

В тържествена обстановка в Руския клуб на ресторант „Струма“ купите на победителите и медалите на призьорите в отделните категории връчи началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Коконова. Класиралите се в шестицата получиха като подарък книгата „Неразказаните легенди за маите“ на аташето по въпросите на културата при посолството на Мексико в България Луис Монтеро, който им я връчи лично.

Община Перник изненада всички участници с оригинален подарък – добилата огромна популярност книга със събрани вицове за Перник и перничани.

Източник: ПГОТ „Св. Иван Рилски“

Коментари

коментара