Проф. Андрей Пантев идва в Перник по покана на БСП

Проф. Андрей Пантев идва в Перник по покана на БСП

Съпредседателят на  Националния инициативен комитет за честването на 140-та годишнина от края на Руско-турската Освободителна война проф. Андрей Пантев ще се срещне с перничани по покана на Областния съвет на БСП-Перник и Българския антифашистки съюз. Събитието ще се проведе утре, 27.02.2018(вторник) от 17.30 ч. в Двореца на културата

„Трети март е един от онези славни дни в нашата история, с които не просто трябва да помним и отбелязваме, а да се гордеем и предаваме спомена на идните поколения“, каза председателят на ОблС на БСП-Перник Валентин Петков. Той добави, че както много други факти от нашата история, така и денят на освобождението от османско робство започва все повече да бъде пренебрегван в учебните програми.

„Децата не бива да заучават само датата и името на договора, важно е  значението на трети март и възстановяването на българската държавност да бъдат оценени коректно, а не да бъдат замитани  като някакъв формален акт“, категоричен бе Петков. От името на организаторите той покани всички жители на Перник и областта, които желаят, да вземат участие в срещата. 

Андрей Пантев е роден в учителско семейство на 26 март 1939 година. Родното му място е село Раковица, област Монтана. Доктор по история, Институт по история, Българска академия на науките. Защитава кандитатска дисертация “Политиката на Англия към България 1880 – 1894”. Специализирал е в Англия през 1967 г., а по-късно в САЩ (1979). Преподава балканска история в САЩ  от 1982 до 1984 година. Бил е Доктор на историческите науки, Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Защитава докторска дисертация “Българският въпрос във Великобритания и САЩ 1876-1903”. Автор е на 22 книги и стотици статии. Професор е по нова обща история в Софийския университет от 1975 година. Редовно изнася публични лекции из цялата страна по проблемите на историята, етнологията, културологията, политологията.
Безпартиен. Участва в създаването на редица „граждански движения“ през 1999-2000 години, сред които ГОДО. Бил е депутат в народното събрание от листата на Коалиция за България.

Коментари

коментара