Празнуваме Сирни Заговезни! Не палете гуми! Нека не позволим на глупостта да надделее!

Снимка: Интернет

Община Перник издаде заповед за забрана на палене на гуми по време на българския празник Сирни Заговезни.

Тази вечер по стара българска традиция в различни краища на страната ще лумнат огньове, които ще ознаменуват началото на великия пост преди Великден. Празникът е известен още като Прошка, Поклади, Ората-копата.

Също така по традиция обаче, за да запалят по-лесно огньовете перничани струпват гуми и пластмаси, които замърсяват по безобразен начин въздуха и вредят на околната среда. При все, че в Перник „дишаме“ всякакви гадости, само това ни и липсва!

По този повод от общината издадоха заповед за абсолютна забрана за палене и струпване на гуми, пластмаси, запаливи течности и всякакви материали, вредящи на околната среда. За нарушения ще следи общинския инспекторат и виновниците ще бъдат наказвани. За граждански сигнали за нарушения телефонът е 076 684 212.

Сирни Заговезни ще започне тази вечер, 18-февруари, а според общинската заповед ритуалните огньове трябва да бъдат угасени до 21:00ч.

Перничани, всички живеем в този град, а да спрем да дишаме не можем! Нека проявим съвест и не позволяваме глупостта да надделее над здравето  – нашето и на децата ни! Весел празник! 

Коментари

коментара