Полезно за пътуващите перничани в София: Предвиждат промени в градския транспорт

Пътниците в градския транспорт в София няма да трябва да си дупчат отделно билетче и за багажа. Това е една от промените в реда и условията за ползване на обществения транспорт, които се обсъждат в Центъра за градска мобилност, пише „Телеграф“.

Повечето изменения в правилата са свързани с бъдещето въвеждане на т.нар. „тикет система“ за електронно таксуване и отпадане на хартиения билет. Наред с това обаче се предлага да се премахне таксуването на багажа. Според сега действащата наредба трябва да се перфорира билет за всеки куфар, ако сборът от дължината, широчината и дълбочината му надхвърля 140 сантиметра. Глобата за нетаксуван багаж е колкото за нередовен пътник – 40 лева.

Това предизвиква много разправии между кондуктори и пътници. Най-често глоби отнасят чужденци, които слизат на летището и се качват в метрото, както и хора от провинцията, които не са запознати с правилата. Стигало се е и до комични спорове като например дали колелцата на куфара трябва да се включат в смятането на размера му – защото без тях той е малко под 140 сантиметра, но ако се добавят, надвишава лимита.

Въпросът с таксуването на багажа беше повдигнат покрай въвеждането на т. нар. зелен билет за дни с мръсен въздух. Той струва едно левче и важи за цял ден за всички линии на градски транспорт. Оказа се обаче че с него не могат да се превозват куфари.

Така се налага пътниците да си купуват „зелен билет“ за себе си и отделно билетче от 1,60 за багажа. Предлаганите нови правила за ползване на градския транспорт предстои да бъдат официално представени следващите седмици, след което да се обсъдят и от общинския съвет.

През пролетта пък се планира да бъде пуснат експериментално денонощен градски транспорт. Той ще е само автобусен. Не се предвиждат курсове на метрото нощен. Тепърва ще се обсъжда по какви маршрути да се движат рейсове, така че да бъдат максимално ефективни.

Коментари

коментара