Нещо хубаво се заражда в Пернишко! Държавата отпусна 156 000 лева за изграждане на 2км път до уникалния Мегалитен храм-кладенец в с. Гърло

Пари за пътя до уникалния Мегалитен храм-кладенец в с. Гърло вече има, след като народните представители от ПГ на „БСП за България” Станислав Владимиров и инж. Любомир Бонев повдигнаха въпроса пред министър Боил Банов, научи ZaPernik.com.

През септември 2017 г. Любомир Бонев отправи въпрос към министъра на Културата свързан с мерките за опазването на съоръжението в с. Гърло, след сигнал на жители на Брезник. В края на 2017 г. са отпуснати 156 000 лв. за изграждане на 2 км. от пътя.

Община Брезник е предприела действия за възлагане изработването на проект за пътя и неговото изграждане.

Припомняме, че след сигнала на жители на Брезник народните представители  посетиха мегалитния храм-кладенец, където се убедиха, че античният комплекс включващ и „Римска баня“ и „Късноантичен комплекс Кула“ е в окаяно състояние.

Навесът на паметника е напълно разрушен, няма видеонаблюдение и каквато и да е охрана на обекта.  Тогава те бяха категорични, че министерството трябва да влезе в ролята си и да вземе спешни мерки за опазването на този единствен по рода си паметник на Балканите, защото общината не е водеща в този случай.

Коментари

коментара