8 години затвор за Стоян Кръстев – Драгановеца!

Пернишкият бабаит Стоян Кръстев-Драгановеца е осъден на осем години затвор и 100 000 лева глоба за участие в трафик на хероин от Турция в България. Присъдата му е наложена на база одобрено споразумение, съобщават от прокуратурата.

Драгановеца и съучастникът му, 49-годишният Димитър Димитров-Котарака от Добрич, са задържани при спецакция на ГД БОП през 2012 г. с близо 34,5 кг хероин за над 3 млн. лв. Дрогата е внесена от Турция и намерена в тайник на автомобил, който се намирал в гараж в дома на 51-годишния Стоян Кръстев-Драгановеца в Перник. В къщата му в село Лесковец пък са открити 50 бойни патрона. До приключването на наказателното производство срещу Кръстев и Димитров се стигнало след възлагане на съдебна поръчка на властите в Германия и изпълнение на европейска заповед за арест. Драгановеца е многократно осъждан, в това число и от Областния съд Гьотинген в Германия, съобщава БНР. Другият подсъдим Димитър Димитров – Малкия Котарак, който също е сключил споразумение с прокуратурата, е осъден на три години затвор условно с петгодишен изпитателен срок и глоба от 20 000 лева.

Драгановеца и Малкия Котарак попадат в полезрението на спецченгетата през 2011-2012 г., когато те събират оперативни данни за участници в изграден и функциониращ канал за трансграничен трафик на големи количества дрога. Според информацията сред тях е Драгановеца. В хода на разследването бил установен механизмът за действие на престъпната схема – транспортиране на хероин от Турция през България за страните на ЕС. Контрабандата става чрез използване на леки автомобили с изградени в тях тайници. Те били предназначени за укриване на дрога, като предварително са обшити с оловни листа. Това затруднява откриването им при използване на рентген, установяват ченгетата. Спрямо участниците в наркосхемата са използвани специални разузнавателни средства (СРС). Според данни на разследването на 23.11.2012 г. Драгановеца и Малкия Котарак се срещат в Перник. През това време колата на Димитров е вкарана за половин час в гаража в дома на Кръстев. Към 19 ч. Котарака потегля със същия автомобил към българо-турската граница и напуска страната през ГКПП Малко Търново. При провежданата впоследствие комуникация между тях той уведомил Драгановеца, че осъществил срещата, заради която предприел пътуването – снабдяване с хероин. Ден по-късно Димитров се връща в България със същата кола.

Три дни по-късно двамата отново се срещат пред дома на Драгановеца в Перник. Колата на Малкия Котарак отново е вкарана в гаража, двамата били вътре, като затворили ролетната врата. Към 17 ч. антимафиоти проникват в помещението. Драгановеца и Котарака, както и колата са откарани на ГКПП Калотина за проверка с мобилен рентген. При нея е установена кухина между облегалките на задните седалки и багажника, облицована с оловни листа. При свалянето на седалките са открити седемдесет пакета, облепени с кафяво тиксо. Според физико-химическата експертиза съдържащото се в тях прахообразно вещество е хероин. Общото му тегло е 34,45606 кг, на стойност 3 101 045,40 лева.

При претърсване в бивша птицеферма в с. Лесковец, ползвана от Драгановеца, са намерени незаконно държани боеприпаси – 50 бойни патрона калибър 22LR, произведени в България.

Осъден в Германия

Драгановеца е екстрадиран у нас от Германия, където бе осъден за трафик на дрога. Стоян Кръстев получава 8 години затвор заради трафик на 4 кг хероин от съда в Гьотинген през 2016 г. Драгановеца е прехвърлен да доизлежи присъдата си у нас, където срещу него се води дело за 35 кг хероин.

Преди време Кръстев изтърпя три години затвор, отново за наркотици, и излезе от кауша през януари 2011 г. През май 2013 г. е арестуван по искане на немските власти и оттогава до средата на миналото лято е в германски затвор.

Коментари

коментара