Извънредно: ГДБОП удари мафията с дрога в София и Перник – СНИМКИ

Седмината участници в организирана престъпна група за разпространение на наркотици на територията на София са задържани на 26 януари 2018 г. при специализирана операция на ГДБОП на територията на столицата и Перник, научи zaPernik.com. Действията са наблюдавани от Специализираната прокуратура.

В рамките на акцията, след осъществена сделка с наркотични вещества, са задържани софиянците А.Х./38г./, М.В./32г./, Б.Ф./31г./, В.К./28г./, Х.В./30г./ – криминално проявен и осъждан  за грабеж, А.Г. /46г./, Б.Ф. /61г./ – с криминални регистрации по чл. 115, чл. 325, 234В, чл. 194 от НК и осъждан за хулиганство, както и 29-годишните П.К. и М.А. След задържането им и при последвалите действия по разследването, е предприето претърсване на различни адреси в столицата, както и лични обиски. Намерени и иззети са 1380 пакетчета марихуана, 90 пакетчета с бяло прахообразно вещество (според полевия тест кокаин и амфетамини), 54 200 лева, част от които в евро и щатски долари, 80 патрона с калибър 7,62 мм за автомат „Калашников“, лаптопи, мобилни телефони, флашпамети, симкарти.

Иззети са и няколко автомобила, които участниците в групата са използвали за престъпната си дейност. Според първоначалните данни групата е разпространявала организирано наркотици поне от март 2017 г. при максимална конспиративност. Контактите с клиенти се осъществявали единствено чрез SMS-и.

Всеки от участниците разполагал с по няколко телефона. На един пристигали поръчките, от друг бил информиран за това дилърът, който е „на смяна“, той от своя страна от различен телефон уговарял доставката.

Наркотиците били осигурявани на едро от ръководителя на групата, държани били в нает гараж, където ги разфасовали и на дози. Групата работела предимно с постоянни клиенти. Част от участниците били „ветерани“ в бизнеса – занимавали се с наркоразпространение години наред. С прокурорски постановления на седмината обвинени бе наложено задържане до 72 часа.

На 28 януари 2018 г., по искане на СП, Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на петима от участниците в групата. На двама прокуратурата наложи „Парична гаранция“ от по 2000 лева заради оказано съдействие на разследването.

Коментари

коментара