Разцепиха сурвакарската група на Ярджиловци, за да не вземат награда!

Една от най-многобройните и колоритни сурвакарски групи в пернишко е подложена на секира от фестивала „Сурва“. Най-зрелищната група бе разцепена от журито на две, за да не може да спечели награда, смятат участници.
Групата на село Ярджиловци и носители на Златната маска на фестивала миналата година е била разделена на две при излизането си пред журито, недоволства един от най-ревностните сурвакари Заката.
Заката е един от най-колоритните участници в „Сурва“ и хората непрекъснато се снимат пред него.
ЩО за помия е тази организация, политизация ли е . Разделиха Ярджиловци на две, но ние пак се доказахме ;мамкави( колко да ни мразите ставаме по силни. Народа ни обича и се правиме за тяхно здраве, разбира се, и за наше ……….“, пише Заката в коментар във Фейсбук.
По време на представянето пред журито са излезли 230 души от Ярджиловци – сватбари, тупанджии, деца и възрастни с тежки лици. Само болюбашиите са били шест човека. Вероятно за да има място за всички на арената пред журито се е наложило групата да бъде разделена, смятат организатори.
И РЕЗУЛТАТЪТ Е НАЛИЦЕ – ЯРДЖИЛОВЦИ Е БЕЗ ГОЛЯМА НАГРАДА НА „СУРВА“ 2018Г.
Не е тайна, че именно многото участници са отличителен белег за групата на Ярджиловци и част от въздействието и красотата й. Многобройна е и детската им група, а лиците и маските им са едни от най-високите и най-тежките на фестивала.
Ярджиловската група винаги е била със самочувствие по време на „Сурва“. Тя е печелила многобройни награди от участия и е обявена за „най-добрата група за вечни времена“. Припомняме, че след „Сурва“ 2016 г., ярджиловчани счетоха, че не са оценени подобаващо и се заканиха догодина да не стъпят на фестивала. След като поотминаха сурвакарските страсти заканата им бе забравена, а те се явиха с пълния си блясък на „Сурва“ 2017, където журито направи прецедент – за първи път награди със „златна маска“ две сурвакарски глупи – на Ярджиловци и на Дивотино.
Вежте пълното участие на групата на село Ярджиловци на „Сурва“ 2018:

Коментари

коментара