„Сурва“ 2018г. свърши – перничани много раздвоени!

27-мия Международен фестивал „Сурва“ отмина. Време е за равносметка. Перничани започнаха да оценяват тазгодишният фестивал и да изразяват мнението си за организацията и провеждането му, видя zaPernik.com.

Перник е раздвоен около оценката си за „Сурва“ 2018 година.

Безспорно обичан от голяма част от перничани, фестивала е в сърцето на областта. Хората, направени на кукери, бабугери, сурвакари и др., радваха очите на посетителите.

Масово се говори, че тази година зрителите на „Сурва“ са били по-малко от предишни години. Въпреки задръстванията на входовете на Перник, на перничани им се струва, че има спад в зрителския интерес. От Общината смятат, че има голям зрителски интерес, и дори в неделя има повече хора, отколкото предишни години, а в събота е имало 300 000 души по данни на полицията.

Голям организационен гаф се случи още със самото откриване, където журналисти и фотографи бяха набутани в кошара отскрани на сцената, откъдето можеха да снимат началото на фестивала. „Не снимах откриването. Отщя ми се. Огромно неуважение към тези, които прославят „Сурва“ със снимките си„, каза пред ZaPernik.com топ фотограф с национално име – гост на фестивала.

Ентусиазмът на журналиситите отразяващи „Сурва“ също беше секнат. Вместо за магията на „Сурва“ излязоха негативни статии за организацията на фестивала в навечерието на откриването му.

Фотографът Георги Борисов изрази мнение, че е изгонен от фестивала от организаторите. Той споделя: „Отидох в „Културно-информационният център“, където открих 5-6 човека, хвърлящи големи усилия в правенето на нищо. Поисках акредитация, като фотограф, но ме уведомих, че без журналистическа карта, такава не могат да ми издадат. Това при условие, че според малоумните условия на организаторите съм длъжен да предам копие от всичките си снимки, безвъзмездно на тях. Тъй като винаги съм снимал абсолютно безвъзмездно „фестивала“ и винаги съм качвал всичките си снимки в нета, за да могат да бъдат видяни от всички, за които представляват интерес, мисля че имам най-малкото моралното право да бъда там. Обясниха ми, че фотографите сме пречели на участниците и за това нямаме място сред тях“.

Чистотата

Хората масово казват, че тази година е било по-мръсно от минали години. „Преди години служители на чистотата сменяха постоянно кошчетата за боклук. Тази година има много боклук„, казва Данаил Петров, а мнението му събира одобрението на хората.

Чистотатата беше под всякаква критика пред скарите имаше планини от еднократни тарелки и чаши сега вече съжалявам че не снимах и да кача снимки с нелицеприятната част от карнавала„, казва Зоя Василева. „Да не си мислите, че в Бразилия /или където и да е при фестивал/ е по-различно?! Важното е от утре да се почисти, а и ние гражданите да пазим!“, контрира я Радка Петрова.

Организацията

Спор се води по организацията на фестивала. „Организацията за групите беше под всякаква критика„, твърди Илияна Йорданова. Според нея е имало пререждане на групи, на малките групи са давани по 5-6 минути, а големи групи не са могли да се изнесат целите, а журито ги е подгонило да приключват.  Не съм съгласен защото друг път когато кажат че трябва дадена група да мине примерно от 2 часа тя минава от 4 докато сега имаше около 10-15 минути забавяне„, контрира я Илиян Кирилов.

Трябва хората които се занимават с организацията да разбират поне малко от изкуство„, смята Румито Райчева.
Въпреки раздвоеното мнение за организацията на перничани, хората обичат „Сурва“ и фестивалът е най-хубавото нещо, което произвежда града ни.

Коментари

коментара