Откриха „Сурва“ 2018!

Със спектакъл откриха 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник.

Празничната вечер започна с факелно сурвакарско дефиле, с което кметът на Общината д-р Вяра Церовска поведе гостите към сцената пред Двореца на културата.

Скъпи перничани, нека да бъдем заедно около страстния огън, който разиграват маските и ликовете, в който винаги побеждава доброто. Нека бъдем заедно с ритъма на чановете и звънците, които ще ни водят право в сърцето на Сурва. Нека бъдем заедно с домакините от Граово, които са отворили сърцата и домовете си за поколения и приятели, заедно около българската трапеза. Нека този миг да бъде запомнен с това , че ще бъдем по-добри и че доброто ще победи, защото това е силата, това е магията на фестивала на фестивалите Сурва – Перник”, с тези думи се обърна към всички гости и участници кметът Вяра Церовска .

Фестивалът в Перник е символ на националната ни идентичност, носи неповторим заряд и ни дава самочувствие, че сме велик народ, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която беше сред официалните гости на откриването на фестивала.

Корнелия Нинова на Сурва

Тя определи Перник като днешна столица на България, защото тук си дават среща най-добрите сурвакари и кукери от всички етнографски области, дори от цяла Европа. Цвета Караянчева благодари на Община Перник и Министерството на културата, че съхраняват и популяризират древния ритуал и правят българите съпричастни към магическата му сила.

Мая Манолова е винаги на шест 🙂

Президентът на Федерацията на европейските карнавални градове /ФЕКГ/ Хенри Ван дер Кроон, който е почетен гражданин на Перник заяви, че със своя фестивал перничани ежегодно доказват, че обединението прави силата.
„Скъпи съграждани, вие продължавате да правите този огромен, велик фестивал, с което правите Перник известен на целия свят”, сподели Кроон.

Зрителите гледаха програмата на Майсторите на танца, както и на пиротехническо шоу. И тази година фестивалът беше открит с танц със знамена, след което продължи със сурвакарско-кукекрски танц , който отразява вечната борба между доброто и злото.

Вълнуващо беше изпълнението на новата песен, написана за Перник по музика на Петър Алексиев . Тя беше изпята от трио „Граовка“ – Мирела Асенова, Елизабет Георгиева и Милана Миланова, които са част от Мистерията на българските гласове.

Атрактивно беше участието и на Димана Мирчева – Диа с песента „Огън“, за която Майсторите на танца бяха подготвили  хореография с 18 огнени тъпана.

Концертната програма продължи с песните на очарователната Поли Генова и танца около кладата. Вечерта завърши с празнични илюминации. Сред гостите бе забелязан и Евгени Минчев.

 

Коментари

коментара