Зрелище в Кладница на Богоявление! 30 мъжаги нагазиха за мъжко хоро във водата, 15-годишният именяк Йордан извади кръста – МНОГО ЯКИ СНИМКИ

Тридесет души влязоха в ледените води в село Кладница по повод християнския празник Богоявление.

Кръстът беше изваден от 15-годишния Йордан Йорданов, най-малкият участник в ритуала.

Разпятието беше хвърлено от отец Илия в река Кладнишка, в местността Йордан, под манастира Св. Николай Мирликлийски Чудотворец. Обичаят, съхранен през годините, е сред най-големите атракции.

Кметът на Кладница Васил Мирчев поздрави участниците и жителите на селото.

Хубаво е да запазим тази българска традиция. Това показва, че българският дух е жив и ще пребъде. Благодаря на смелите момчета, които нищо не ги спря и влязоха в студената вода„, сподели Мирчев.

В организацията на празника се включиха момчета от пернишкия ръгби клуб „Валяците“, които за пореден път доказаха и показаха мъжкия си характер. На празника беше раздаден и курбан за здраве от манастира.

Православната църква празнува днес Богоявление – Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб.Той има най-древен произход сред празниците на православната църква. Наричан е още Кръщение Господне и Йордановден, а в различни места на страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи.

Вижте уникалните снимки на Мариела Спасова от християнския ритуал:

Коментари

коментара