Кладница конкурира Калофер с мъжко хоро на Йордановден

Снимка: Илюстративна

Мъжко хоро на Йордановден ще има в пернишкото село Кладница. Силни мъже от ръгби клуба Валяците и местни кладзнинчани ще нагазят в ледените води на реката до манастира, тъпани и гайди ще свирят. 

Организатор на хорото е треньорът на пернишкия ръгби клуб „Валяците“ Георги Ваклинов, който за трета поредна година организира инициативата. Миналата година обаче заради обилен снеговалеж мъжкото хоро се е състояло пред читалището на селото. Тази година Ваклинов иска да организира момчетата да нагазят в реката.

„Борим се да ги има тези традиции и ценности, да ги предадем и на нашите деца“, каза Ваклинов пред телевизия Кракра.

Ритуалът ще започне от 11:00ч. на Богоявление при реката под манастира в село Кладница. Има обособено място за хвърляне на кръста.  Ще има и курбан за здраве. Стопанство Витошко пък се е погрижило за голям огън, около който да се стоплят играчите. Ще има тъпани и гайди, млади гайдари от пернишко ще придадат атмосфера като на истински празник.

„Манастирът се казва „Свети Николай Чудотворец“ и сега се борим за реставрация и възстановяване след така нареченото покушение от предишния свещеник, който го изгонихме отгоре. Ще възстановим манастира малко помалко. Кладница е едно будно село с много млади хора и ще се борим нещата да вървят така, както трябва“, казва Георги и вярва, че именно малките населени места ще запазят жива традицията.

 

Share Button

Коментари

коментара