В Брезник възраждат забравена традиция на Богоявление, отец Михаил тръгва по домовете на хората за благословия

Снимка: Zapadno.com

Една забравена инициатива ще бъде възродена в навечерието на Богоявление в град Брезник. Местното църковно настоятелство възобновява традицията отец да обикаля домове, институции и фирми, за да освещава и благославя хората.

Инициативата, която все още е запазена в по-малките градове на България, е била прекъсната в Брезник през последните години. След Богоявление, когато по традиция ще бъде хвърлен кръста в реката на града, отец Михаил Станкович ще започне обикалянето на домове, институции и фирми.

По повод Богоявление се обикаля, за да се поръсят с богоявленската водица къщите и хората за здраве.“, сподели отец Михаил пред брезнишкия сайт Zapadno.com.

Свещеникът ще започне благославянето със светената вода още в петък (5 януари). В няколко последователни дни, след сутрешните литургии в храм „Свети Георги Победоносец“ отец Михаил ще обикаля домовете на брезничани. Ако се наложи той ще продължи с благославянето и в първите дни на следващата седмица.

Богоявление е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден) и е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите.

Коментари

коментара