Бившата шефка на историческия музей в Перник Емилия Велинова отново на директорски пост

Бившата директорка на регионалния исторически музей в Перник Емилия Велинова стана началник на музея в Брезник. Тя е спечелила конкурса за нов директор, който беше обявен от Община Брезник, пише брезнишкия сайт Zapadno.com.

Емилия Велинова се раздели от поста си на директор на пернишкия музей след скандал. Тя бе уволнена след края на фестивала Сурва 2016, а дотогава е оставала на поста без законно проведен конкурс по времето на покойната кметица Росица Янакиева. Историята можете да си припомните ТУК.

Емилия Велинова обаче не изневери на професията си и бе една от кандидатските за директор на брезнишкия музей. Втора кандидатска за поста е била Тодорка Тодорова.

В началото на месец ноември тази година стана ясно, че кметът на Община Брезник Васил Узунов е издал заповед, с която обявява конкурс за избор на директор на институцията. Желаещите да участват в конкурса трябваше да изготвят и защитят Концепция за дейността и развитието на Общински исторически музей-Брезник за период от 5 години (2018 – 2023 година), като подробно разработена за първата от тях – 2018 година. На 21 декември 2017 година Комисия на Община Брезник е провела събеседване и е разгледала разработените от кандидатите концепции. Комисията е оценила двамата кандидати съгласно утвърдените правила със съответно 398 точки за Емилия Велинова и 247 точки за Тодорка Тодорова. Това съобщиха днес от общинската администрация в протокол на Комисията.

Емилия Велинова беше директор на Регионалния исторически музей в град Перник до началото на 2016 година . Тя е родена в радомирското село Копаница. Дълги години е била уредник в музея в град Радомир, където по нейно време е създадена експозицията „Войнишко въстание“. Емилия Велинова е работила и за Детски фонд на обединените нации (УНИЦЕФ).

Коментари

коментара