Баба Радка Ковачка от село Боснек преживяла фашизма на гърба си: Видех как утепая двама старци близо до Църна трава оти ни дадоя да ядеме, видех си изгореаната къща, видех сума ти народ да гладува, та да се даде жито и месо на германската армия

Баба Радка скоро ще навърши 93. Останала е сама ,след като двамата й сина загиват докато са на работа. Ден преди Бъдни вечер е зарадвана от пернишкия клон на БСП с храна, закупена с парите на депутатите Станислав Владимиров и Любомир Бонев.

„Щом разбрала, че хора от партията ще идват, по някакъв повод при нея, веднага сложила всичките си ордени, заслужени по време на Втората световна война, когато първо е била партизанин в Трънския партизански отряд, а след това е участвала и във втората фаза на войната. Говорихме си, (или по скоро тя говорешe, а аз попивах всяка нейна дума) за героичните и трудни години на борбата , войната, работата й на Доменните пещи в МЗ „Ленин“, където е работила почти 30 години, загубата на съпруга и децата й“, сподели Адриан Скримов – съветник на депутата Станислав Владимиров, който лично занесе провизиите на жената.

Докато е партизанка баба Радка е осъдена задочно на смърт.

„Знаеш ли колко е тежко и страшно, да разбереш, че си осъден на смърт, къщата ти е изгорена, целото ти семейство интернирано господ знае дека. Сега ми разправят, че немало фашизъм у България. Аз го преживех и видех фашизмо. Видех как утепая двама старци близо до Църна трава оти ни дадоя да ядеме, видех си изгореанта къща, видех сума ти народ да гладува, та да се даде жито и месо на германската армия“.

Баба Радка благодари за дарената храна. Прибирайки голяма част от продуктите в килера, защото хладилник не иска да ползва, тя остави някои от тях, сгрея ракия и покани гостите на масата. Докато навън валеше сняг тя си спомни, как преди няколко години е искала да продаде част от ордените и медалите си, за да си купи дърва за зимата. Сега дърва за щастие има, пенсията й е малка, но е събрала. „Удари ме у краката та вече не мога да одим да си купувам храна“, сподели тя.

Каза, че от време на време съседки й помагат, но сега в този сняг и те не могат да идват. 

Коментари

коментара