Юлиян и Златина, които обраха черквата в Режанци, предадени на съд: задигнали икони от 19-ти век за 11 000, продали ги за 600лева

Районна прокуратура – Брезник е предала на съд 30-годишния Юлиян В. и 25-годишната Златина Н. за извършена от тях кражба на икони от черква „Св. Илия“ в с. Режанци.

Обвиняемите Юлиян В. и Златина Н. били безработни и живеели във фактическо съжителство в Перник. На 20 юли те пристигнали в с. Режанци с личния автомобил на обвиняемия, за да посетят майка му. В жилището й те останали само няколко минути, след което решили да се поразходят из селото, като се качили в колата и отпътували към черквата „Св. Илия“. Тя била собственост на Софийската Митрополия при Българската православна църква, а материално-отговорно лице бил енорийският свещеник.

Сградата била с отключена входна врата и всеки имал достъп до нея. Юлиян В. и Златина Н. влезли вътре, за да я разгледат. На иконостаса те видели дванадесет дървени икони, дървен кръст с изображения на „Разпятие Христово“ и символите на трима от евангелистите, както и китра с изображения на херувими.

Обвиняемите решили да ги вземат с цел да ги продадат и по този начин да си набавят парични средства. Те натоварили всички икони, кръста и китрата в багажника на автомобила и ги закарали в антикварен магазин в София. Там ги продали на управителя на търговския обект срещу сумата от 650 лева. За произхода на вещите обяснили, че са собственост на Златина Н.

На 16 август две от иконите – „Св. Йоан Кръстител“ и „Иисус Христос Вседържител“, били предоставени на собственик на галерия в столицата за предлагането им за продажба на предстоящ търг.

Впоследствие всички отнети от обвиняемите вещи били върнати на енорийския свещеник.

От заключението на извършената в хода на разследването комплексна експертиза е било установено, че инкриминираните вещи са движими културни ценности, съгласно Закона за културното наследство. Те представляват оригинално изработени в средата на XIX век и през 20-те години на XX век художествени произведения.

Към момента на извършване на престъпното деяние общата им стойност е в размер 11 500 лева.

След внесен от Районна прокуратура – Брезник обвинителен акт се очаква образуване на производство пред първа съдебна инстанция и разглеждане на делото спрямо обвиняемите.

Коментари

коментара