Перничани на протест срещу студения режим на ТЕЦ-а: Не дни без парно, а броени дни сме с парно и това е от години, мръзнем на 16 градуса и се поливаме с канчета

Жители на квартал Тева излязоха на улицата в знак на протест срещу студения режим на Топлофикация. Причината е, че дни наред не само на Тева, но и в цял Перник хората мръзнат без парно заради авариите на Теца, който е минал профилактика преди зимния сезон. 

Дали заради сутрешния делничен ден или заради слаба информираност, на така организирания спонтанен протест излязоха едва четири жени от квартала. Въпреки това Нова телевизия излъчи репортаж на живо от мястото и даде думата на перничани, които разказаха за неволите си.

„Проблемът го има от години. В последно време ние сме дни без парно, а броени дни със парно: пускат ни парното, два дни има, след това вече няма парно, няма топла вода. Парното е дотолкова силно, че просто самите радиатори да не замръзнат, самата инсталация“, каза в ефир перничанка.

Друга перничанка живее в момента на 16 градуса заради липсата на парно, което си плаща.

„В момента в дома ми е 16 градуса при включен радиатор на 5. Досгряваме се с електрическа печка.“, коментира тя.

„При положение, че много хора сме осъдени за неплатени сметки, плащаме големи суми за това отопление, без договори, разчитаме на това отопление, въпреки това мръзнеш. 12 дни имахме парно от цял месесец януари от 31 дни. И това на минус 20 градуса. Върнахме се като нашите баби да се поливаме с канчета и да мръзнем, защото нямаме топла вода“, коментира тевенчанка, майка с деца, които също са принудени да мръзнат и да се разболяват заради несериозното отношение на Топлофикация.

„Чухме за авария в 5-ти котел. Само 5-ти котел ли работи и отоплява целия град?“, недоумяват от Тева.

„Миналата година заради студа им замръзнали въглищата. Тази година при пороите имаше огромни локви, имаше снимки, наводнили им се въглищата. Да си измислят нещо, за това им се плаща на тези хора“, възмущават се хората.

„Как е възможно да ни осъждат за нещо, без да сме уведомени. А в същото време да плащаш за нещо, което не получаваш?“, отправи питане перничанка до омбудсмана Мая Манолова.

Омбудсманът каза, че потърпевшите могат да претендират за неустойки, както и за парите, които са похарчили за отопление, когато парното не е работило, но това е дълга сага. Ако не знаят как да го направят да се обърнат към институцията омбудсман.

Българите са ходещи роби на „Топлофикация”, които си ходят с едно парно, закачено на крака. Идеята е да направим по-евтин този товар и по-прозрачен. Да е ясно за какво е плаща”, каза в омбудсманът Мая Манолова.

Тя се ангажира да помогне на хората в Перник да получат обезщетения за дните, в които не са имали парно и топла вода.

Междувременно омбудсманът успя да осъди „Топлофикация София”. Делото, което спечели, е за юрисконсултските възнаграждения, които дружеството събира от своите длъжници.

„Оказа се, че „Топлофикация” може да бъде осъдена. Аз поисках изпълнителният директор да ми отговори за какво е похарчил събраните през 2015 г. пари за юрисконсултски възнаграждения. Става въпрос за около 15 милиона лева. „Топлофикация” трябва да бъде дисциплинирана и да дава информация за това как харчи парите на столичани”, каза Манолова.

Прочетете още:

 

Коментари

коментара