Извънредно: Доброволци-момчета мачкат яко бракониерите на яз. Пчелина: Под постоянен мониторинг са! Започнаха да се издават един друг! Това са хора, които са с нисък морал, хора свикнали да крадат от всички нас данъкоплатците и да поддържат един добър стандарт на живот на наш гръб – СНИМКИ!

За последните две седмици пернишкия клон на Централна рибно-опазваща организация извади от водите на яз. Пчелина над 1 км брскониерски мрежи. Последната такава е извадена в нощта на 13 ти срещу 14 ти ноември в залива в близост до с. Ковачевци, научи zaPernik.com.

Безчинствата на шепа бракониери в района продължават въпреки масираните проверки от страна на момчетата от организацията в продължение на година. До момента групата доброволци е извадила за една година над 6 км мрежи.

Ето и какво каза за zaPernik.com организатора на ЦРОО Перник – Марио Антонов:


Ефектът от това язовира да е без бракониерски пособия и пълен с риба ще окаже изключителен икономически ефект върху бедна община, каквото е Ковачевци. Близостта до София ще е притегателена сила за една огромна армия от риболовци, които ще харчат не малки парични суми на територията на с. Ковачевци. Почивните бази разположени в непосредствена близост до язовира, легловата им база ще бъде заета целогодишно предвид факта, че язовира предлага отлични условия за риболов стига да я има рибата и да няма шепа нехранимайковци, които безчинстват и държавата нехае за това в продължение на много години.

Язовирът разполага с прекрасни брегови ивици за отдих, почивка… скоро и за риболов се надяваме. Рибата е бързовъзтановим ресурс, който в рамките на година – две ще се възстанови, но това, за да се случи трябва да имаме помощ от държавата в лицето на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Полицията и Областта в гр. Перник.

Скоро служителят в ИАРА Перник ще бъде подменен, полицията от гр. Радомир си сътрудничим в един синхрон, а що се отнася до ръководителите на областта – госпожа Ирена Соколова и господин Иво Иванов са поели един ангажимент към нас и всички граждани в Перник и околията, да се справят с един изключително наболял проблем на язовира. Те са хората, на които им е в юрисдикцията да решат проблема и очакваме в най-скоро време да има решение на проблема!!!

Призоваваме всички граждани, риболовци, любители на природата, природозащитници, каякари и тн. да се включат в тази битка с бракониерството. Това, което искаме е да са изключително бдителни, когато посещават язовира и при нередности да сигнализират на ЦРОО Перник или ИАРА Перник, която както вече споменах ще има нов служител!

Апел имам и към риболовците конкретно – пазете бреговете чисти! Миналата година ноември ЦРОО Перник премахна 10 тона боклук от язовира! Пазете чисто, за да са ни приятни посещенията на язовира!

Имаме прекрасен водоем на 25 км от Перник, райско местенце, което за да го опазим всички трябва да положим труд!
Риболова е социален феномен и набира все повече привърженици, нека децата ни са покрай язовира с въдица в ръка, а не с цигара в устата и на улицата!!!

Бракониерите на язовира са 4-ма основни, под постоянен мониторинг са! Започнаха да се издават един друг, което много спомага за доброволческия ни труд! Това са хора, които са с нисък морал, хора свикнали да крадат от всички нас данъкоплатците и да поддържат един добър стандарт на живот на наш гръб! Нека спрем това ВЕДНАГА!!! ЦРОО-Перник е тръгнал по правилния път, нека всеки помага с каквото може! Банално е, но е самата истина – държавата това сме ние хората. Апелирам към държавните институции да се посъбудят, много хора ще ги последват, време е за РЕД!

Момчетата от ЦРОО-Перник през пролетта и есента на 2017 с лични средства и труд зариби язовира с 300 хиляди личинки шаран и амур, 10 000 хиляди шаранчета по 30 гр и 3000 хиляди броя шаран между 150гр – 4 кг!
За да се възстанови популацията на шаран приканвам всички риболовци в рамките на следващата година, шарани независимо какъв размер са да бъдат пускани обратното в язовира, за да създадем отново една гъста популация на този изчезнал вид от язовира, предвид ширещият се бракониерски улов продължение на двадесет и повече години! 2018 година ще има още по- мащабни зарибявания инициаирани от ЦРОО Перник. Каси сме сложили в редица риболовни магазини в Перник и Радомир, бъдете съпричастни към всичко това като дарите по някой лев!

Коментари

коментара