Община Перник се отказва от собственост в полза на държавата

Община Перник иска да бъде променена собствеността на пътя Перник-Рударци-стопанство „Витошко-Студена“, съобщи кметът Вяра Церовска.

Шосето е третокласно. Част от него, с дължина около 720 м, е на територията на Софийска област в землището на село Мърчаево, останалата част е в Пернишка област в землищата на селата Рударци и Кладница. Пътят обслужва сгради и имоти на територията на трите села, Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“ и язовир „Студена“, който е определен като обект за националната сигурност. По този начин общинският път не осигурява вече маршрут от общински интерес, а от държавен интерес, твърди Церовска, предаде БТА.

Освен това община Перник няма финансова възможност да поддържа шосето, да полага системни грижи за осигуряване на целогодишната му нормална експлоатация.

Днес общинският съвет ще разгледа предложение на Вяра Церовска за промяна на собствеността на пътя от публична общинска в публична държавна.

Общо 27 са точките от дневния ред на днешното заседание. Съветниците ще решават и дали Общината да кандидатства за финансиране пред Министрерството на спорта за отпускане на средства, които да подпомогнат ремонта на волейболната зала „Дружба“.

 

Коментари

коментара