Криминален експерт разнищи пернишките бандити: Те са подготвени, имат наблюдение, прецизни устройства, акцията на полицията с дронове и хеликоптери изглежда малко…

Апашите са имали предварителна информация и са действали с разбиването на банкомата. Изглежда малко рекламна акцията с дронове и хеликоптери на полицията по издирването, но сигурно има колеги, които работят сериозно и не искам да ги обиждам. Това коментира пред Би Ти Ви криминалният психолог Росен Йорданов по повод вчерашната акция с пернишките апаши, думнали банкомат в Сапарева баня.

Има икономическа логика при престъпниците – когато нещо върви и не се санкционира, се правят 18-20 удара за година, коментира той на въпрос защо бандитите са се насочили упорито към банкоматите.

Трябва да се обезопасят банкоматите, да има по-добро заснемане срещу крадци, посочи Йорданов.

По думите му, това не е епидемия от случаи, от спонтанно организирани групи, които отиват да ограбват банкомати. Това изисква подготовка, наблюдение, прецизни устройства, които да не нарушат целостта на парите. Не са много хората, които могат да се подготвят по този начин и така се стига до групите, които биха могли да извършат такова престъпление, смята психологът.

Друг експерт –  депутатът от ГЕРБ и експерт по охрана и сигурност Маноил Манев, заяви пред БНТ, че има повишен интерес към обирите на банкомати и последователност при извършването им.

Извършителите са задобрели, добави той. Фактите са такива, че едни 100 000 лева се слагат в метална касетка и стоят в банкомата, който често е на улицата. Това е голямо изкушение за престъпния свят, посочи Манев.

По думите му собствениците на банкоматите трябва да вземат по-сериозни мерки за охрана. Един банкомат може да бъде защитен много добре – така, че да не представлява интерес за престъпниците, заяви експертът. Това е уникално престъпление. Единственият губещ от него е обществото, защото се поражда напрежение. Банката има практика да застрахова парите си, застрахован е и самият банкомат, уточни Манев.

Той обясни, че в закон ще бъдат записани нови изисквания за обектите под охрана. Вярно е, че това пада на плещите на охранителните фирми, но те пък ще могат да предявяват финансови претенции при подписването на договорите за охрана, добави депутатът.

Според него най-вероятно повече от една група извършва зачестилите обири на банкомати. Най-вероятно хора от една група преминават в друга и се специализират. С това престъпление се занимават хора, които имат дългогодишна практика в престъпния свят, каза още Маноил Манев.

Коментари

коментара