Министърът на образованието Красимир Вълчев се сращна с пернишки учители и ученици за подобряване на образователната инфраструктура в Перник- СНИМКИ

Община Перник има много добро взаимодействие с училищата и ръководствата им. Това заяви Красимир Вълчев, минисър на образованието и науката, по време на кръгла маса на тема „Възможности за подобряване на образователната инфраструктура в Перник”, инициирана от кмета на Общината Вяра Церовска.

Министър Вълчев подчерта, че ангажиментът, който правителството пое за двойно увеличение на учителските заплати, е категоричен и ще продължи до 2021 г.

„Правителството ще отдели за системата на предучилищното и училищното образование през 2018 година 3,5 млд. лв.  Близо 1,7 млрд от бюджета ще отидат за заплати на учителите“, каза министър Вълчев.

Участие в кръглата маса взеха още зам.-кметовете на Общината Севделина Ковачева и Йордан Павлов, директорът на РУО-Перник Ваня Коконова, експерти в Община Перник и директори на учебни заведения на територията на Общината.

„Проблемите и предизвикатгелствата пред образователната система са много. Те са свързани, както с учебните програми и нормативната уретба, с бюджета, с ежедневната работа, както и такива, касаещи ефективното вклюване на всяко едно дете в образователната система и подобряване на образователните му резултати”, сподели министър Вълчев. Той обясни, че най-важният фактор в образователната система е учителят.

„Такова припознаване на ролята и важността на педагогическите специалисти през последното десетилетие не е имало. Ако имаме по-добри учители, то тогава ще имаме по добра база за всички останали професии” , каза още просветният министър. Той отбеляза, че трябва да се погрижим за това повече мотивирани млади хора с високи учебни резултати да избират учителската професия за свой път на развитие.

По време на визитата си в Перник министър Вълчев посети 11 ОУ „Елин Пелин”, където разговаря с родителското настоятелство на учебното заведение.

А ето как го посрещнаха децата в снимки:

Коментари

коментара