„Хонконг“ и „Мичиган“ ни атакуват тази зима, шефката на РЗИ – Перник съветва перничани: Ваксинирайте се

„Хонконг“ и „Мичиган“ са щамовете, които ни нападат тази година. Те са съпътствани от 15 вида вируси.

Ако искате да се ваксинирате, сега е момента да го направите. Ваксините се поставят през октомври и ноември, а имунитетът трае година и половина. Преди това обаче са необходими 20 дни, за да започне да действа защитата.

За „Мичиган“ се знае, че е изолиран за първи път през 2015 г.., което означава, че малко хора са се срещали с него, а в България почти никой и няма обществен имунитет срещу него, сочат експерти.
Положителното в случая обаче е, че щамът „Мичиган“ не предизвиква такива усложнения като „Калифорния“, но все пак показва възможност за усложнения – предимно пневмония.

Другият грипен щам, който се очаква тази зима, е „Хонг Конг“. С него обаче повече хора са се срещали, тъй като е от 2014 г.

Преди да ни удари грипът обаче, първо у нас ще циркулират няколко вълни от респираторни вирусни инфекции, които са характерни за есенно-зимния сезон. Според графиката на епидемиолозите ще минат още 2-3-4 различни респираторни вълни до към края на декември, след което вече ще се активизира грипа и в 90% от случаите – в края на януари обикновено се достигат пиковите стойности на грипа-

„Вакскината е четиривалента, в която е включен и този „Мичиган“ вариант, който се очаква тази година, не сме били в контакт с този тип вирус досега. Ваксинацията е въпрос на личен избор, но хора с хронични заболявания, сърдечни, белодробни, хора над 65 години, с намалена имунна защита на организма, на хора, които работят перманентно с болни хора, те би трябвало задължетелно да се имунизират с тази ваксина“, казва пред ТВ Кракра Антоанета Григорова и допълва, че в Западна Европа над 95 процента от хората, които работят си правят ваксини. В България едва 3 процента от хората се имунизират срещу грип.

Според Антоанета Григорова медицински доказано е, че грипната ваксина намалява риска от заболяване, а при евентуално заболяване грипът преминава без усложнения. Ако такива все пак се появят, трябва да бъде потърсена медицинска помощ, съветват лекарите.

Коментари

коментара