Абсурдистан! След 4 г., 2 м. и 3 дни разследване на ексшефката на ВиК – Перник Искра Златанова, скандалния й син Филип Тефтерчето и президента Р. Плевнелиев Комисията по конфликт на интереси затвори папката с мотив „изтекла давност“

Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси би всички рекорди, след като разследва шефката на ВиК Перник Искра Златанова, сина й Филип Златанов и експрезидента Росен Плевнелиев в продължение на 4 години, 2 месеца и 3 дни, и преди няколко дни реши да прекрати производството по преписка с мотив „изтекла абсолютна давност“.

Сигналът срещу Искра Златанова и сина й – скандалния ексшеф на самата Комисия за конфликт на интереси Филип Златанов, придобил популярност чрез тефтерчето му, пълно с любопитни инициали и указания от рода „Да се удари“, „Да се задържи“ и т.н., е подаден в КПУКИ на 29 юли 2013г., когато Златанов още беше начело на комисията , а решението по него е взето на 26 септември 2017г.

Според автора на сигнала през 2013 г. Ф. Златанов е декларирал частен интерес към майка си Искра Златанова, управител на ВиК – Перник, в което 51% се държат от регионалното министерство, оглавявано тогава от Росен Плевнелиев, тоест договорът за управление на Златанова е сключен между нея и Плевнелиев. По тази причина Филип Златанов е трябвало да се отведе при разглеждането на неизвестен до този момент на широката общественост сигнал в КПУКИ срещу ексминистър Р. Плевнелиев, работодател на майка му, който междувременно вече бе станал президент.

Твърденията на жалбоподателя са, че всъщност председателят на КПУКИ Филип Златанов се е отблагодарил на Р. Плевнелиев за назначаването на майка му, гласувайки „за“ прекратяването на сигнала, при това не изпълнил и служебното си задължение по закон да публикува решението на сайта на комисията и да уведоми прокуратурата, като по този начин укрил цялата информация, уличаваща президента, от обществеността.

След като 8 месеца умува какво да прави с разследването срещу президента, на 06.02.2014 г. КПУКИ кани на разпит вече бившия си шеф Филип Златанов, който бе принуден да подаде оставка след скандала с тефтерчето. Поканата за разговор я получава майка му Искра Златанова на пернишкия адрес на семейството, но синът нито се явява лично в бившата си месторабота, нито изпраща упълномощен представител за изслушването.

За да демонстрира все пак някаква дейност по случая, комисията започва да събира документи от различни институции, които потвърждават всички детайли на сигнала. Установено е, че и в Софийска градска прокуратура действително е имало сигнал срещу президента Плевнелиев, но преписката е прекратена, намерени са документи, че Златанова е назначена за шеф на ВиК на 25 януари 2010 г., а синът й оглавява КПУКИ с решение на 41-то НС от 12.05.2011 г. и остава на този пост до принудителната си оставка на 11.10.2013 г.

Потвърждават се и всички останали данни в сигнала, включително и собственото решение на комисията да прекрати производството срещу Росен Плевнелиев – решение, взето и с гласа на Филип Златанов през септември 2012 г. Признат е и „пропускът“ на Златанов да го публикува на страницата на комисията въпреки разпоредбата на чл. 22 е, ал. 1, т. 2 от ЗПУКИ.

Цели 2 години по-късно – през февруари 2014 г., КПУКИ се събира да разгледа дълго изготвяния проект за решение за установяване конфликт на интереси по отношение на Филип Златанов, майка му и президента Плевнелиев, но при гласуването ръцете „за“ и „против“ се оказват равни и проектът отново е пратен във фризера. Още 3 години по-късно, когато нито един от тримата не е на своя пост, преписката отново е извадена на дневен ред и едва в края на септември КПУКИ този път вече взема твърдото решение да я прекрати с мотив „изтекла давност“.

Според сметките на комисията съгласно чл. 81, ал. 3 от Наказателния кодекс наказателното преследване за престъпления се изключва, ако е изтекъл срок, надвишаващ с една втора срока, предвиден в чл. 80 от Наказателния кодекс – 3 години към датата 21.09.2012 г. По тази причина абсолютната погасителна давност в настоящия казус станала 4,5 г., които по случайност са изтекли на 21.03.2017 г., пресметнали са членовете на КПУКИ.

Източник: вестник Струма, ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментари

коментара