Топ състезателят по планинско колоездене 17-годишния Мартин Димитров от Перник покори Втори връх Конгур в Беласица

17 -годишният топ състезател по планинско колоездене Мартин Димитров от Перник успя да вземе 2- ро място при юношите тази неделя в скоростното изкачване на връх Конгур в планина Беласица.  Организатори бяха местния клуб BELA extreme, съобщиха новината до ZaPernik.com.

През изминалия уикенд (7 и 8 октомври 2017 г.) се проведе първото международно състезание по планинско бягане.Въпреки неблагоприятните метеорологични условия почти 100 души се включиха в двубойното състезание по двете трасета на състезанието. Двата старта на състезанието се състояха с. Смолари, Македония и с. Камена, България, а финалът за всички беше в гр. Петрич. Освен с неблагоприятното време участниците в дългата дистанция трябваше да се справят с предизвикателна трасе с дължина 81,4 км и общо изкачване 4100 метра. В състезанието се включиха много от най-добрите планински бегачи в България и Македония, съобщават от active-belasitsa.com.

Победители в първото издание на „Беласица“ Скаут при мъжете станаха Мартин Маринов и Константин Атанасов, а при жените спечели Мария Николова – най-добрата състезателка в планинските ултрамаратони у нас. На късата дистанция завършиха Александър Спасов при мъжете и Елена Димитрова при жените. Състезанието може да бъде проследено на живо на финала в гр. Петрич, където се провежда и филмова вечер, посветена на планинското бягане. Късно вечерта в събота се състоя и церемонията по награждаване на победителите, а последните участници завършиха малко преди полунощ.

В неделя активният уикенд в Беласица продължи с още едно състезание – Скоростно изкачване на вр. Конгур в него освен бегачи се включиха и велосипедистите. Състезателите изкачват 1750 метра до върха, където ги посрещат първият за сезона сняг в планината. Въпреки тежките условия състезателите и при бегачите и при велосипедистите постигнаха впечатляващи резултати. Първи при бегача се класира Слави Асенов с време от 1 час и 32 минути, а победител при жените е Кристина Иванова. При велосипедистите Александър Алексиев успя да премине 24 км маршрут за невероятните 1:49 минути. Не по-малко впечатляващо е представянето и първото при жените Ивета Алексиева, която достигна до вр. Конгур за 2 часа и 7 минути.

Belasitsa Sky Run и Скоростно изкачване на вр. Конгур се организира в рамките на проект „Беласица – планината на активните хора“, изпълняван съвместно от Планинарско екологично дружество Еделвайс – гр. Струмица и Клуб за екстремни спортове и планинарство „Бела Ексстрийм“ – гр. Петрич и е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Македония.

 

Коментари

коментара