Новият шеф на общинските съветници на БСП Петър Янков с първо интервю пред zaPernik.com: Общинският съвет е принизен до послушен изпълнител на волята на кметския екип, често съда връща решенията ни, Общината получи 4 млн. лв. безлихвен заем за погасяване на стари и просрочени задължения, начинът по който тези средства бяха оползотворени изглежда все по-спорен

Както ZaPernik.com първи писа БСП смени лидера си на общинските съветници в Перник. Досегашният Кирил Леонов бягаше често от работа, като не гласуваше на стотици важни гласувания в Общинския съвет. На негово място бе избран Петър Янков.

Първото си интервю като шеф на групата съветници, г-н Янков даде за читателите на ZaPernik.com.

Господин Янков, вие станахте новият председател на групата общински съветници на БСП Перник. Може ли да се представите на перничани, които не ви познават?

По образование съм инж. агроном с близо 30 годишен опит в областта на земеделието и екологията. Бил съм ръководител и в държавния и частния сектор в областта на земеделието. В момента съм управител на агро фирма. Общински съветник втори мандат от 2011 г,  зам.-председател на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България и председател на ОблС  и член на централното ръководство на Отечествения съюз .

В какво се изразява работата ви като председател на левите съветници и може ли да очертаете политическата линия, по която ще върви вашата група в Общинския съвет от тук нататък?

Според мен групата на БСП трябва да засили опозиционното си поведение. От друга – в не малко случаи принципни позиции, които нашите съветници  са отстоявали в зала остават нечути или неразбрани. Усилията на мен и колегите винаги са били насочени в посока да се приемат адекватни и полезни за перничани решения. Когато говорим за линията, която отстоява нашата група е важно да спомена, че ние винаги сме били принципни и последователни в позициите и решенията си. Мисля си, че това доказва в голяма степен факта, че групата съветници на БСП и коалиция конструктивната е опозиция от която има нужда Пернишкия общински съвет.

Как оценявате работата на Общинския съвет и кметския екип от началото на мандата до сега? Кои са основните ви приоритети като група?

От позицията ми на общински съветник втори мандат мога да кажа, че в сегашния си състав и вид Общинският съвет е принизен до послушен изпълнител на волята на кметския екип. Не редки са случаите, в които при мотивирани и сериозни аргументи от наша страна срещу дадено решение мнозинството гласува на инат единствено и само предложенията на кмета. Резултатите от това са редица отменени от съда наши актове с всички последици от това. Що се отнася до кмета и екипа му определям за слабо управление. Доказателство за това е и факта, че вече две седмици сметките на Общината са запорирани. И тук  оправданията с предишни ръководства са несъстоятелни. Само преди няколко месеца Общината получи 4 млн. лв. безлихвен заем за погасяване на стари и просрочени задължения. Начина по който тези средства бяха оползотворени,  изглежда все по-спорен след като в началото на новата учебна година, в навечерието на празника на града, на прага на зимния сезон сметките на общината са запорирани и риска от това тя да не може да функционира нормално е реален.

Миналият ви предшественик Кирил Леонов се прочу с това, че избяга от половината важни гласувания в Общинския съвет. Разкритие на ZaPernik.com преброи над 200 липси от 400 гласувания, което е 50% от важните за перничани гласувания. Това породи съмнения, че групата ви е купена или подвластна на управляващите от ГЕРБ. Как ще убедите хората, че това не е така и важно ли е за вас присъствието в залата и гласуването на наредби в Общинския съвет?

Бих могъл единствено да коментирам собственото си поведение. Ако си направите труда да проверите моите гласувания, ще видите че почти нямам отсъствие от зала. Според мен е въпрос на лична отговорност, това как се отнасяме към задълженията си като общински съветници. Аз винаги съм бил отговорен човек.

Коментари

коментара