Областният управител на Перник Ирена Соколова си хапна трънска баница, след като запозна трънчани с ключови послания и цели за предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз

Ключовите послания и цели на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година бяха представени в град Трън.

Информационната среща е организирана от областния управител Ирена Соколова. Тя е първата от поредица събития във връзка с отговорностите й за координация и изпълнение на дейностите от Националния план за Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2017 г.

Губернаторът запозна присъстващите с европейските институции, личностите, които ги ръководят, както и ключовите послания в програмата на ротационното председателство на България в Съвета на ЕС.
Тя представи и презентация по повод 10 годишнината от членството ни в Европейския съюз, онагледявайки постигнатото през този период за страната и по-конкретно за община Трън. Общината е реализирала 15 проекта с европейско финансиране на обща стойност 6 918 822,09 лв., а още 8 проекта за 12 558 935,12 лв. са в процес на изпълнение.

„През 2017 година отбелязваме юбилейни 10 години от присъединаването ни към голямото семейство на Европейския съюз. На лице са положителни резултати и просперитет за нашата област и цялата страна. Дойде времето, когато над 500 млн. души, живеещи в страните членки ще фокусират погледите си върху България. Председателството на Съвета на ЕС е отговорна задача. Като председател требва да бъдем честен посредник между всички държави и да целим постигането на консенсус. Това е и едно от основните послания на България. През тези шест месеца на 2018 г. имаме идеална възможност за мащабно промотиране на традициите и богатствата на Родината ни“, заяви Ирена Соколова.

Срещата се проведе в рамките на два модула – информационен и културно-творчески.
Във втората част домакини от пограничния град показаха завидни кулинарни умения подреждайки изложба от традиционни за трънския край ястия.

Коментари

коментара