Проф. Казимир Попконстантинов, намерил мощите на Св. Йоан Кръстител го заболя: В гроба ще се обърнат, ако видят как са окепазили крепостта „Кракра“

Проф. Казимир Попконстантинов, намерил мощите на Св. Йоан Кръстител, едно от светилата в България го заболя за това, което е направено в пернишката крепост „Кракра“.

„Това е най-добрата илюстрация как не бива и не трябва да се окепазява един изключително интересен паметник. Тази крепост е проучвана дълги години от Йорданка Чангова. Тя е посветила изключително много години, заедно с Ирина Щерева. В гроба ще се обърнат, ако видят това, което в момента се вижда там“, каза пред БТВ проф Попконстантинов.

„Нямам отговор на въпроса защо са направили това на крепостта „Кракра“, но като преподавател със специалност археология мога да кажа, че има архитекти, които са обучавани как са прави реставрация. Това е награницата на некадърност и пошлост. Въпреки, че имаме добри архитекти с натрупан опит, почти всеки областен град прикотква местен архитект, който няма хал хабер от история“, обясни проф. Казимир Попконстантинов.

Това е оскверняване на това, което е било„, категоричен е за реставрацията на крепостта „Кракра“ професора.

„Визуализацията“, както я наричаха на крепостта „Кракра“ бе едно от последните ужасни чудеса на вече покойната кметица на Перник Росица Янакиева и нейния екип, заедно с унищожаването на мраморния площад „Кракра“ в центъра на Перник, и фалирането на града, които останаха като наследство на този трудещ се град.

Коментари

коментара