Ето в какво ще се превърне двора на Минната гимназия: нова ограда, игрище за футбол, баскетбол, волейбол, фитнес и модерна лекоатлетическа писта

В модерна спортна площадка ще се превърне дворното пространство на двете професионални гимназии по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“ и по енергетика и минна промишленост „Христо Ботев“. Предстоящият старт на реконструкцията им бе обявена на първата официална пресконференция по Проект „Инвестиция в здравето и просперитета на младежта в българо-сръбския регион”.  Както вече писахве той е част от програмата ИНТЕРРЕГ – ИПП за трансгранично сътрудничество България  – Сърбия. Водещ партньор е градската община Црвени крст, гр. Ниш, РСърбия, а проектен партньор от българска страна е Областната администрация в Перник.

На представянето бяха  представители на екипите от двете страни – областният управител Ирена Соколова и председателят на Общински съвет в община Црвени крст Зоран Стойкович. Губернаторът сподели, че е било предизвикателство да се кандидатства в този проект, но колегите й от Ниш са проявили едно добро разбиране за съвместната дейност. Решението по проект да се промени именно това пространство е логично.

„Всички ние с нетърпение очакваме крайния резултат и положителната промяна на този училищен двор, който е в лошо състояние от години. Поради големите си размери, до момента финансовите средства са могли да покрият разходите само по частични ремонти и укрепвания. Облагородяването на средата е съпътстващо за доброто общуване и размяна на идеи и знания между младите. Двете гимназии, които в момента се помещават в сградата имат доста ученици и с реализацията на този проект ще им осигурим модерна спортна база, отговаряща на последните европейски изисквания. Инфраструктурните подобрения ще могат да се използват и от жителите на града“ каза Ирена Соколова.

Проектът цели създаването на програма с дейности за здравословен живот на младите хора. Предвижда се възстановяване на оградата на двора, изграждане на мини футболно игрище, на комбинирана спортна площадка за волейбол и баскетбол, фитнес на открито, ремонт на лекоатлетическата писта, която ще има специфична настилка, изграждане на паркинг и осветление в спортния комплекс.

„Имам уверението на Министерството на образованието, че ще подпомогнат дейности по облагородяването на двора, за които средствата по проекта не достигат“, допълни Соколова.

Очаква се строително-монтажните работи да започнат напролет, през 2018 г., като дотогава трябва да се проведе процедурата по обявяване на обществена поръчка, за да се избере фирма-изпълнител. Работата трябва да приключи на 21 ноември 2018 г.

От Своя страна Зоран Стойкович, също изрази своята радост от добрата работа между двата екипа. Той сподели, че развитието на спорта е важно и за двете страни по проекта.

Общата му стойност е 593 684 евро. От тях 280 359 евро ще използват партньорите от Црвени крст, които също ще обновяват дворното пространство, използвано от 4 училища.

Коментари

коментара