29-годишния Владимир Тенев e най-богатият българин милиардер

Основаната от 29-годишния Владимир Тенев компания „Робинхуд“ се оценява на 1.3 млрд. долара, което го прави първият българин – милиардер.

И то без нашенецът да се занимава с криминални деяния или да е богат наследник, а цялото му състояние е изкарано с напълно честен и легален труд, всичко е декларирано, а данъците са платени.

През 2013 г. Тенев завършва университета „Станфорд“ в САЩ, където учи математика, и започва бляскавата си кариера като предприемач. Съвсем спокойно може да каже, че е осъществил „американската мечта“, и то преди да навърши 30 години.

Той основава компания заедно с Байджу Бат, с когото се запознава в „Стандфорд“, където Тенев учи математика, а Бат – физика. По-късно двамата стават съквартиранти по време на следването си в университета. Българският предприемач достига до докторантура по математика, която обаче прекъсва.

Владимир е роден в България, но семейството му се мести в САЩ, още когато той е на 4 години. Баща му е икономист и получава работа в Университета на Делауер през 1991 година. Година след него Владимир заедно със своята майка отиват при него.

Само за четири години банкерите от Уолстрийт оценяват капитала на компанията на българина на милиард и 300 милиона долара.

Прогнозира се, че в кратки срокове той й ще се удвои и утрои, което е космическа сума за родните мащаби, но напълно реализирана мечта зад Океана.

Стартът на „Робинхуд“ е с едноименно приложение за смартфони, предлагащо безплатна търговия на фондовите борси. Това на пръв поглед просто изобретение е на път да промени финансовите пазари в САЩ, пише bgdnes.bg.

Причината е, че борсите стават достъпни за всеки от телефона му и то без високите такси на брокерите. В момента повече от три милиона американци се ползват от услугите на компанията на най-богатия българин, чиито планове към Европа.

Коментари

коментара